Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040829/t/r2721722668.jpg">Završene 28. letnje OI u Atini - Srbija i Crna Gora osvojile 2 srebrne medalje - 2004-08-29


Pobedom Italijana Stefana Baldinija u maratonskoj trci – okonèana su nadmetanja na 28.Olimpijskim igrama u Atini. Baldini je dva kilometra pre cilja pretekao Brazilca Vanderleia de Limu, koji je kao najveæi favorit – na kraju - osvojio tek treæe mesto.

Drugi u cilj, na Panatinaiko stadionu, gde su održane i prve moderne Olimpijske igre 1896. godine, ušao je Amerikanac Meb Keflezigi.

Amerika je osvojila 35, Kina 32, a Rusija 27 zlatnih odlièja. U ukupnom plasmanu Amerikanci su osvojili 102 medalje, Rusi 92, a Kinezi 63. Sa ovih olimpijskih igara predstavnici Srbije i Crne Gore vraæaju se sa svega 2, srebrne medalje. Drugu su danas osvojili vaterpolisti, koji su u finalu poraženi od selekcije Maðarske sa 8:7.

Pobednik mecca odluccen je u poslednjoj ccetvrtini u koju su “plavi” ušli sa dva gola prednosti 7:5. Ipak, Madjari, svetski i olimpijski prvaci, bili su mnogo prisebniji u završnici - nadoknadili su prednost i došli do zlata. Bronzanu medalju osvojili su Rusi pobedom nad Grèkom 6:5.

Rukometaši Hrvatske osvojili su olimpijsko zlato i tako ponovili su uspeh iz Atlante 1996. Hrvati su u finalnom meèu, u reprizi finala Svetskog prvenstva danas pobedili izabranu selekciju Nemaèke – 28:26.

Rukometassice Danske osvojile su danas zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini.Danska je posle dramaticcnih produzzetaka savladala Juzznu Koreju rezultatom 38:36. dankinje su tako osvojile treæu uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju.

Odbojkaši Brazila osvojili su olimpijsko zlato, pobedivssi u finalu selekciju Italije sa 3:1, po setovima 25:15, 24:26, 25:20 i 25:22. To je Brazilu druga zlatna olimpijska medalja. Prvu su osvojili 1992. godine u Braseloni. Bronzanu medalju ostvojili su odbojkaši Rusije pošto su ranije u utakmici za treæe mesto savladali selekciju SAD sa 3:0, po setovima 25:22, 27:25, 25:16.

U boksu – polednjeg dana takmièenja – najzapaženiji su bili Kubanci.

Jan Bartelemi osvojio je zlatnu medalju u kategoriji papir. On je je pobedio Ataguna Jalcinkaja iz Turske.

Giljermo Rigondo slavio je u bantam kategoriji , pobedivši Tajlandjanina Vorapodža Petèkumu. Takoðe Kubanac Mario Kindelan osvojio je zlato u lakoj kategoriji, pobedom nad Britancem Amirom Kanom.

U velter kategoriji slavio je Kazahstanac Baktijar Artajev, u poluteškoj amerièki bokser Andre Vord, dok je Rus Aleksandar Povetkin najbolji superteškaš na Olimpijskom turniru.

Dodajmo da jke (MOK) odluccio da brazilskom maratoncu Vanderleju de Limi uruèi posebnu, poèasnu medalju zbog izuzetno sportskog držanja i promovisanja vrednosti olimpizma.

Lima je veèeras vodio na maratonskoj trci posle 35. kilometara i imao 30 sekundi prednosti u odnosu na rivale, kada je jedan gledalac istrccao iz publike na stazu, zgrabio Limu i odvukao ga ka zasstitnoj ogradi.

Lima se uz pomoch policije otrgao od tog èoveka i nastavio da trèi, ali su taj incident iskoristili njegovi rivali i sustigli ga, da bi na kraju prvo mesto osvojio Italijan Stefano Baldini, a Brazilac Lima stigao na cilj kao treæi.

XS
SM
MD
LG