Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040826/thumb.sge.eap22.260804135152.photo00.default-300x211.jpg">Amerièki analitièari prognoziraju novi rast cena nafte - 2004-08-26


Poveæani zahtevi za energentima, posebno u ekonomijama koje se ubrzano razvijaju, kao kineska, pomešani sa nestabilnošæu u jednom broju zemalja proizvodjaèa nafte, gurnulo je cene nafte do skoro 50 dolara za barel. Sa smanjenom ponudom i ogranièenim proizvodnim kapacitetima , pojedini industrijski analitièari veruju da æe cene preæi 60 dolara za barel u narednih nekoliko godina. Medjutim poveæanje cena nije dovelo do veæih ulaganja u istraživanja, kao što se to dešavalo u prošlosti. Delom i zato što je za razvoj novih nalazišta potrebno vreme, sudeæi prema Ejmi Džafe, analitièarki naftne industrije instituta Bejker na univerzitetu Rajs.

« Cene nafte su bile relativno prihvatljive proteklih godina godina i veliki broj kompanija je na osnovu takvih cena pravio proraèune za buduæe poslovanje i sada im treba vreme za novu evaluaciju».

Ona kaže da je oznaèavanje potencijalno novih nalazišta nafte samo prvi korak koji mora biti praæen ulaganjem u bušenje , vadjenje i isporuku nafte. Šta više, kaže Džafe, pojedini poznati poslovi propali su zbog politièkih razloga.

« Industrija uopšte, naroèito u Sjedinjenim Državama, ali takodje u inostranstvu, imala je problem sa onim što ja nazivam pitanjima pristupa. Drugim reèima, ja znam gde je neka nafta, ali da li ja zapravo imam dozvolu da bušim na tom mestu»?

Ejmi Džafe kaže da se pojedina poznata naftna polja nalaze u osetljivim delovima životne sredine ili u blizini naseljenih centara gde bi ljudi mogli da budu protiv velikih industrijskih projekata. Ona je navela da politièki nestabilne situacije u pojedinim oblastima u svetu takodje umanjuju aktivnosti kompanija koje se bave naftnim istraživanjima. U Hjustonu, sedištu najveæeg broja kompanija koje se bave eksploatacijom nafte i gasa na svetu , bilo je nevoljnog investiranja u ono što mnogi misle da bi mogao da bude privremeni trend. Mnogi u naftnoj industriji seæaju se naglog skoka cena nafte ranih osamdesetih koji je naglo slomljen sredinom te decenije. Oni se opiru finansiranju novih projekata i zapošljavanja novih radnika ukoliko cene sirove nafte padnu u narednim mesecima. Nagli rast cena nafte tokom prošle godine nije bio pomešan sa velikim zapošljavanjem u naftnom sektoru. U svakom sluèaju strategija jedne industrije je promenjena. Dok nedavno, manje kompanije u naftnom sektoru nisu poèele da rastu kroz dobit. Medjutim više cene sirove nafte uèinile su rezerve vrednijim, a kompanije koje ih poseduju skupljim. Mnoge velike kompanije zaustavile su kupovinu, poveæavaju dividende i isplaæuju dug dok èekaju da vide da li æe ovaj nagli rast potrajati.

XS
SM
MD
LG