Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://physicsweb.org/objects/news/8/8/9/040809.jpg">Da li je moguæ providan aluminijum? - 2004-08-23


Tehnolozi amerièke firme 3M upotrebili su metod zvani ”plameni sprej“ kako bi pomešali aluminijum oksid sa oksidima elemenata zvanih ”teške zemlje“ i tako dobili neobièno izdržljivo staklo sa dobrim optièkim svojstvima.

Drugim reèima, oni su uspeli da dobiju aluminijumsko staklo iliti providan aluminijum. Obièno staklo se dobija tako što se istopljeni silikatni materijal naglo hladi pa atomi ne mogu da se poredjaju u takozvanu atomsku rešetku. To teoretski znaèi da bi mnogi drugi materijali mogli da postanu providni, ali problem je u tome što bi morali da se hlade brzinom od 10 miliona stepeni u sekundi - što je praktièno nemoguæe.

Zbog toga se za pravljenje stakla koristi silikat, jer je za taj materijal potrebna znatno manja brzina hladjenja. I ranije je bilo poznato da staklo može da se dobije i od aluminijuma, ako se meša sa kalcijumom ili oksidima retkih zemalja, ali potrebna brzina hladjenja iznosi èak hiljadu stepeni u sekundi. Tehnolozi kompanije 3M pomešali su aluminijumski prašak sa praškovima oksida retkih zemalja, a zatim mešavinu zagrevali u plamenu vodonika i kiseonika i hladili je vodom dobivši zrnca stakla preènika 140 mikrona. Metodom zvanom sinterovanje zrnca su zatim spojena u sirovo staklo. Ustanovljeno je da je tako dobijeno staklo skoro iste tvrdoæe kao polikristalni aluminijum. Ali što je još važnije, ovo novo staklo ima i sasvim dobre optièke osobine.

XS
SM
MD
LG