Linkovi

<img align=left border=1 width=80 hspace=8 src=" http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/us/nws/th/election04_s2.jpg">Kerijeva služba u Vijetnamu, sve više dominantna tema predizborne predsjednièke debate - 2004-08-23


Predsjednik Buš je danas, odgovarajuæi na pitanja novinara u Krofordu saopštio i da je vijetnamski vojni dosije senatora Džona Kerija za divljenje i da bi njegov demokratski protivkandidat trebalo da se ponosi svojim zaslugama.

Bivši republikanski senator Bob Dol je ozbiljno postavio pitanje Kerijevih ratnih zasluga – rekavši kako je tri odlikovanja «Purpurno srce» - dobio za tri ogrebotine, od kojih je dvije dobio istog dana. To nije taèno jer armijski dosje pokazuje da je Keri ranjavan tri puta u razlièitim mjesecima.

Ipak Dolovi komentari dolili su ulje na vatru koju je, uz pomoæ jednog od republikanskog finansijera iz Teksasa, potpalila grupa veterana koja napada Kerija zbog njegovog svjedoæèenja pred Kongresonm 1971. kada je rekao da su amerièki vojnici u vijetnamu èinili ratne zloèine.

U tom reklamnom spotu pojavljuje se i penzionisani pukovnik Kenet Kordie – On je juèe podnio ostavku na funkciju koju je kao volonter obavljao u izbornom štabu predsjednika Buša – pošto štab nije znao za njegove aktivnosti i pomoæ veteranima okupljenim oko žestokih napada na Senatora Kerija.

Kerijeva kampanja odgovorila je svojim spotom u kojem se kaže da Buš, u stvari stoji, iza napada jednog broja veterana na Kerija.

I Džon Edvards kaže da su svi napadi na Kerija povetzani sa Bušom i njegovim prijateljima.

Takoðe, ima i vijetnamskih veterana koji tvrde da su napadi na Kerija obrazloženi neistinama. Jedan od njih - urednik Èikago Tribjuna Vilijam Rod, juèe je javno ustao u odbranu senatora Kerija.

Amerièki predsjednik je danas iz Kroforda pozvao senatora Kerija da zajednièki odbace sve reklamne, politièko-propagandne spotove koje emituju najrazlièitije nezavisne organizacije, koristeæi tako rupu u zakonu o finansiranju predizbornih kampanja.

XS
SM
MD
LG