Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://earth.prohosting.com/puredig/pd-front.jpg">Prvi digitalni fotoaparat za jednokratnu upotrebu - 2004-08-20


Digitalna revolucija u oblasti foto industrije zabrinula je mnoge proizvodjaèe i davaoce usluga. Umesto da kupuju filmove i naruèuju fotografije u laboratorijama ili fotografskim radnjama, vlasnici digitalnih fotoaparata kupuju štampaèe u boji i sami štampaju fotografije ili ih èuvaju na kompakt diskovima. Laboratorije koje su nekada štampale na milione fotografija nedeljno, sada se upinju da privuku mušterije koje još nisu prešle na digitalnu fotografiju.

Firma Pjur digital teknolodžis (Pure Digital Technologies) došla je na ideju kako da pomogne i jednima i drugima. Ovih dana u mnogim samouslugama i drogerijama širom Sjedinjenih Država pojaviæe se prvi digitalni fotoaparati za jednokratnu upotrebu. Za samo dvadeset dolara kupac æe dobiti kameru rezolucije od oko dva megapiksela, sa minijaturnim video ekranom na kome može da vidi ono što želi da snimi i moguænošæu da izbriše loše napravljen snimak. Medjutim, kamera ne može da se prikljuèuje na kuæni kompjuter veæ samo na specijalan uredjaj u samousluzi, koji za par minuta odštampa slike. Što je najvažnije, slike i kompakt disk sa kopijama uraèunati su u cenu kamere. Inaèe, posle upotrebe ove kamere se šalju u radionice u kojima se obnavljaju, pakuju i ponovo šalju u prodavnice. Smatra se da æe im životni vek biti izmedju 5 i 8 punjenja, a da æe do kraja godine biti prodato 500 hiljada komada.

XS
SM
MD
LG