Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040819/capt.sge.bwu63.190804182013.photo00.default-367x279.jpg">Džon Keri osudio napade grupe amerièkih ratnih veterana - 2004-08-19


Govoreæi na jednom skupu vatrogasaca u Bostonu, senator Keri je rekao da mu je dosta napada grupe poznate kao ”Veterani koji se zalažu za istinu o patrolnom èamcu,“ koja ga je optužila da je lagao o svom ratnom dosijeu.

”Pre trideset godina, zvanièni izveštaji mornarice i svi oèevici dokumentovali su moju vojnu službu u Vijetnamu i dodelili mi Srebrnu i bronzanu zvezdu kao i tri Purpurna srca. Pre trideset godina to je bila èista istina. Ona je to i danas i ja još uvek nosim šrapnel u nozi kao posledicu ranjavanja u Vijetnamu“.

Senator Keri je ponovo pozvao predsednika Bušu da osudi politièke TV spotove koje emituje pomenuta grupa veterana.

”Oni su fasada za Bušovu kampanju i èinjenica da predsednik neæe da osudi njihove akcije govori vam sve što treba da znate. On želi da oni obavljaju taj prljavi posao za njega“.

Bela kuæa i funkcioneri Bušove kampanje u prošlosti su govorili, a to su ponovili i u èetvrtak, kako veruju da je Senator Keri èasno služio u amerièkoj mornarici tokom rata u Vijetnamu. Oni takodje tvrde da nemaju nikakve veze sa pomenutom grupom veterana koja napada demokratu iz Masaèusetsa. Politièki spot te grupe emituje se veæ nekoliko nedelja. Bob Elder je jedan od Veterana koji se bore za istinu o patrolnom brodu. On kaže da su mnogi vijetnamski veterani još uvek gnevni zbog stavova koje je Džon Keri izneo poèetkom sedamdesetih godina, o navodnim zloèinima koje su poèinili amerièki vojnici u Vijetnamu.

”On nas je sve izdao kad je došao kuæi i pred Kongresom Sjedinjenim Država nas optužio za ratne zloèine. On nije materijal od kakvog se prave ratni heroji.“

Ranije ove nedelje, nekoliko vijetnamskih veterana koji su služili sa senatorom Kerijem udružili su snage u njegovu odbranu, u svetlu nedavnih napada na njegov dosije. Fred Šort je služio sa Džonom Kerijem na patrolnom brodu kojim je Keri komandovao 1969.godine. ”Danas sam ovde pred vama zbog onoga što je senator Keri uèinio tog dana kada nas je poveo na kopno i eliminisao borca sa ruènim bacaèem koji je hteo da me ubije. Da nije bilo Džona Kerija, moje ime bi danas bilo na uklesano na Spomeniku vijetnamskim ratnim veteranima.

S obzirom da je rat protiv terorizma važno pitanje na ovogodišnjim izborima, senator Keri je naglasio svoje ratno iskustvo tokom Demokratske nacionalne konvencije, dok predsednik Buš èesto naglašava svoje kvalitete ”ratnog predsednika“ dok vodi kampanju širom zemlje.

XS
SM
MD
LG