Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://roberts.senate.gov/roberts-intelhearing1.jpg">Ideja o davanju velikih ovlašæenja direktoru svih obaveštajnih agencija dobija sve više podrške u Kongresu - 2004-08-17


Teroristièki napadi od 11. septembra ukazali su na nedostatke u amerièkom obaveštajom sistemu. Pentaogon je u poèetku reagovao uzdržano na predlog Nezavisne komisije da se uvede položaj uticajnog direktora svih obaveštajnih agencija, sa budžetskim ovlašæenjima i ovlašæenjima u pogledu zapošljavanja i otpuštanja osoblja u svih 15 obaveštajnih agencija.

Administracija predsednika Buša se protivi davanju tako širokih ovlašæenja novom funkcioneru, mada je u naèelu prihvatila predlog Komisije. Medjutim, stav pentagona je izgleda nešto umekšan, pošto je sekrtetar za odbranu Donald Ramsfeld danas ostavio otvorenom pitanje obima ovlašæenja novog direktora obaveštajnih agencija.

“Precizan obim tih ovlašæenja se i dalje razmatra, ali je verovatno da æe novi director imati neka od njih,” rekao je Ramsfeld.

Sekretarijat za odbranu kontroliše više od 80 odsto budžetskih sredstava za obaveštajne aktivnosti. Medjutim, tri bivša direktora Centralne obaveštajne agencije izjavila su da æe bez budžetskh ovlašæenja nova funkcija biti bez uticaja.

UNa odvojenom pretresu u Predstavnièkom domu, èlanovi porodica žrtava napada 11. septembra, pozvali su èlanove Kongresa da ublaže stranaèka razmimoilaženja.

MERI FEÈET, “Glasovi 11. septembra”: “Kada reforme koje je predložila Komisija bude sprovedene, znaæu da Bred i drugi nisu izgubili život uzalud.”

Uprkos stavu Bele kuæe, jedan od vodeæih republikanskih senatora, Pet Roberts, iz Kanzasa, namerava da predloži zakon o uvodjenju položaja direktora obaveštajnih agencija sa svim budžretski ovlašæenjima.

XS
SM
MD
LG