Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040816/i/r3784390033.jpg">Iraèki delegati poslali mirovnu delegaciju u Nadžaf - 2004-08-16


Žestoke borbe u iraèkom gradu Nadžafu nastavljaju se uprkos tome što su iraèki lideri, na sastanku u Bagdadu, odluèili da još jednom pokušaju da uspostave mir. U medjuvremenu, nekoliko talaca je oslobodjeno, dok iraèka fudbalska reprezentacija nastavlja da pobedjuje na Olimpijskim igrama u Atini. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Stefani Ho.

Tokom drugog dana trodnevne konferencije u Bagdadu, 1300 verskih i politièkih lidera saglasilo se da pošalju jednu delegaciju koja æe pokušati da uspostavi mir, 160 kilometara južnije, u Nadžafu. Sjedinjenim Državama predvodjene snage ponovo su razmenjivale vatru sa naoružanim šiitima, ušanèenim u svetoj džamiji imama Alija i po okolnom groblju. Borbe u Nadžafu nadvile su se kao crn oblak nad konferenciju, a neki delegati su zapretili da æe je napustiti ako se kriza ne razreši. Predlog da se u Nadžaf pošalje mirovna delegacije podneo je delegat Husein al-Sadr:

Ovaj daleki rodjak ali politièki protivnik Moktade al-Sadra rekao je da je cilj da se taj radikalni šiitski sveštenik ukljuèi u iraèki politièki život. On je rekao da æe delegacija zastupati Iraèane svih vera i politièkih gledišta. Predstavnik Moktade al-Sadra, Ahmed al-Sjabani, pozdravio je tu odluku:

Naša vrata širom su otvorena za bilo kakve pregovore, rekao je on, i spremni smo za mir u ovom gradu i drugim iraèkim gradovima.

U medjuvremenu, oslobodjeni su jedan Sirijac i dva Libanca, koje su ranije ovog meseca oteli neidentifikovani otmièari. A u Atini, iraèki fudbalski tim koji se jedva kvalifikovao za Olimpijske igre, neoèekivano je odneo drugu pobedu, savladavši Kostariku sa 2 prema 0. Predsednik iraèkog fudbalskog saveza, Husein Said Mohamad, rekao je da ta pobeda znaèi pobedu za èitavu zemlju:

Naši fudbaleri daju sve od sebe da bi izazvali osmehe na licima naših gradjana. U Iraku ima još mnogo borbi, a sada imamo dobre šanse za mir.“

Iraèki fudbalski tim se u sredu sastaje sa reprezentacijom Maroka.

XS
SM
MD
LG