Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040812/capt.sge.usk50.120804212855.photo00.default-384x258.jpg">Ostavka guvernera MekGrivija bila je iznenadna i neoèekivana - 2004-08-13


Predizbornu predsjednièku debatu, u udarnim vijestima amerièkih glasila, donekle je zasjenila konferencija za novinare guvernera Savezne države Nju Džersi, demokrate Džemsa Mekgrivija, na kojoj je objavljujuæi odluku o ostavci – izmeðu ostalog rekao da homoseksualac i da je imao odnos sa muškom osobom koju nije imenovao. Mekgrivi je otac dvoje djece a na konferenciji za novinare uz njega su stajali i supruga i èlanovi porodice.

Ostavka gvernera MekGrivija bila je iznenadna i neoèekivana. Glasine o njegovom dvostrukom životu širile su se, meðutim sve dok se nije pojavio na konferenciji za novinare i saopštio da je homoseksulac. Mek Grivijeva administracija bila je predmet više uzastopnih skandala u koje su bili umiješani njegovo saradnici i finansijeri. Izvinivši se za sve loše što je uèinio, Mek Grivi je rekao ostavka nije posledica nijedne od veæ pominjanih kontroverzi.

47-godišnji demokrata bio je na funkciji protekle 2 i po godine, otac je dvoje djece a na konferenciji za novinare je – izmeðu ostalog – objavio i da je imao seksualne odnose sa muškom osobom koju nije imenovao.

«Stidim se i priznajem da sam imao seksualni odnos da muškarcem, koji je znaèio kršenje mojih braènih obaveza.»

Mekgrivi je, kako navode amerièka glasila, bio prinuðen da objavi svoju seksualnu orijentaciju, pošto je njegov bivši ministar za unutrašnju bezbjednost Golan Sipel podnio tužbu zbog seksualnog uznemiravanja. Bivši guverner upoznao je Sipela u izraelu i nedugo zatim ponudio mu posao sa godišnjom platom od 100 hiljada dolara.

Mnoge su javne liènosti u Americi ozvanièile svoju homoseksualnost, ali je Mekgrivi prvi guverner jedne države koji je to uèinio. Ostavka guvernera stupa na snagu 15. novembra.

U meðuvremenu je Vrhovni Sud u Kaliforniji presudom poništio više od 4 hiljade hopmoseksualnih brakova u San Francisku, uz obrazloženje da je izdavanjem potvrda - gradonaèelnik Njusom prekoraèio ovlaštenja. Zakon Kalifornije definiše brak kao zajednicu muškarca i žene.

Džordan Lorens, bio je zadovoljan sudskom odlukom, ali gradski zvaniènici i grupe za zaštitu prava homoseksualaca kažu da taèka na ovaj spor još nije stavljena.

Gevin Njusom, gradonaèelnik San Franciska kaže da je kljuèno pitanje – ustavnost njegove odluke – i da æe presuda vrhovnog suda koju oèekuje tokom naredne godine – biti u korist njegovih istomišljenika.

XS
SM
MD
LG