Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040812/capt.bag12108121411.iraq_najaf_bag121.jpg">U borbama u Iraku u proteklih 24 sata poginulo 165 osoba, a 600 ih je ranjeno - 2004-08-12


Amerièki marinci su inaèe posle žestokih borbi preuzeli kontrolu nad centrom Nadžafa i blokirali puteve do šiitskih svetilišta u gradu. Iraèki premijer Ijad Alavi danas je, u podne po lokalnom vremenu, pozvao pobunjenike da polože oružje. Meðutim pripadnici šiitske Mehdi Armije ne pomišljaju na predaju uprkos teškim gubicima koje su im tokom, osmodnevnih sukoba, nanijele amerièke i iraèke vladine trupe.

Ovo je kuæa radikalno anti-amerièkog sveštenika Moktade Al Sadra. Dim je, kažu oèevici, trag jutrošnjeg napada amerièkih snaga koji prilikom upada u kuæu nisu naišli na otpor. Ranije, na ulicama Nadžafa, došlo je do žestokih uliènih obraèuna. Potom su amerièke i iraèke vladine snage, uz podršku iz aviona i tenkova, krenule u žestok, kako kažu odluèujuæi - napad na al sadrovu šiitsku Mehdi Armiju.

Eksplozije, zvuci amerièki aviona i helikoptera, dim izbija sa bombardovanih pozicija Mehdi Armije na gradskom groblju, odakle je proteklih dana pružan najžešæi otpor, kaže novinar Stiven Ferel.

Hiljade pripadnika Al sadrove paravojske potražilo je utoèište u svoj šiitskoj svetinji – džamiji Imama Alije. Amerièka vojska zna da ne može uæi u centar grada.

Ako bude potreb da se ulazi, to æe uèiniti iraèke vladine snage. Mi se ponašamo u skladu sa uputsvima premijera i multinacionalnih snaga. ne planiramo niti imamo želju da ulazimo u šiitske svetinje, kaže general Lesel.

Višenedjeljno krhko primirje u Nadžafu skopljeno u junu, prekinuto je protekle sedmice. Žestoke borbe vode se od tada i u drugim šiitskim gradovima širom zemlje. U borbama sa Al sadrovim pristalicama poginula su 3 amerièka marinca i – prema amerièkim izvorima – najmanje 300 pobunjenika. Žitelji Nadžafa i danas su napuštali grad, kojim kruže glasine o tome da æe sukobi biti još žešæi. Žene i djeca slobodno napuštaju grad, ali su amerièke trupe blokirale izlaze iz Nadžafa u namjeri da u potpunosti eliminišu pobunjenike.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio je danas jednoglasno još godinu mandat Misije Svjetske organizacije u Iraku. Mandat Misije trebalo je da istekne sutra. U Rezoluciji 1557 Saveta bezbednosti, navodi se da "Ujedinjene nacije moraju da imaju znaèajniju ulogu u pomoæi iraèkoj vladi i narodu». U tekstu rezolucije posebno se naglašava podrška "nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Iraka».

XS
SM
MD
LG