Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.robot-japan.com/great_base_stytp.JPG">Maleno vozilo sa osam toèkova i robotièkim nogama - 2004-08-12


Tim nauènika sa Instituta za tehnologiju u japanskom gradu Èiba predstavili su svoju novu kreaciju – maleno vozilo sa osam toèkova i robotièkim «nogama». Oni se nadaju da bi delimièno-robotizovano vozilo, nazvano Halusigenija I, moglo da bude zaèetak nove generacije prevoznih sredstava. Rad na ovoj mašini poèeo je pre dve godine.

Jeste malo, ali ovo vozilo bi jednog dana moglo da napravi revoluciju u naèinu proizvodnje automobila. Halusigenija I je hibrid koji koristi najnovija otkriæa u tehnologije humanoidnih robota i pretvara ih u motorno vozilo. Nauènici u Japanu ukomponovali su osam robotièkih nogu sa osam toèkova, koji su im dali širok asortiman pokreta, koji bi u obiènom vozilu bili nemoguæi. Sa preko 30 motora u «nogam» Halusigenija može da se kreæe napred i nazad, ali i strance.

Robotièke noge ovog vozila, na slièan naèin kao i ljudske, mogu da prevaziðu eventualne prepreke na putu, kao što su su recimo stepenice. Meðutim, oni koji stoje iza ovog vozila imaju mnogo više ciljeve. Oni se nadaju da æe ova tehnologija jednog dana otvoriti novo poglavlje u ekološkom transportu.

No, nemojte još da žurite sa prodajom svog starog dobrog èetvorotoèkaša. Ovaj prototip je velièine tek kao jedna petina normalnog automobila. Nešto veæi model trenutno nije u planu, a vozilo u ljudskoj velièini, neæe se pojaviti još dobrih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG