Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://solariscomputers.com/laptops.JPG">Kompjuteri smanjuju troškove osiguranja vozila u Sjedinjenjenim državama - 2004-08-11


Mnoge osiguravajuæe kompanije koriste komplikovanu raèunicu za izraèunavanje cene osiguranja za vozila - od uzrasta vozaèa, preko godišta i stepena bezbednosti vozila do uslova vožnje.

Pažljivi vozaèi mogu tako prilièno da uštede. Osiguravajuæa kompanija Progresiv, iz amerièke države Minesote, ponudiæe svojim osiguranicima kasnije ovog meseca, na dobrovoljnoj bazi, instaliranje minijaturnog kompjutera u njihovim vozilima, koji æe beležiti brzinu, predjenu kilometražu i doba dana kada se vozilo koristi.

Svakih nekoliko meseci, osiguranik æe vaditi uredjaj iz automobila i prikljuèivati ga na kuæni kompjuter, a zatim preko interneta prebacivati prikupljene podatke u kompjuter osiguravajuæe kompanije. U zavisnosti od rezultata, ušteda bi mogla da iznosi izmedju 5 i 25 odsto.

Britanska kompanija Norviè junjon planira slièno. Njen uredjaj æe uz pomoæ satelitskog sistema za navigaciju precizno beležiti da li se vozilo kreæe u bezbednim podruèjima i tako ga kvalifikovati za popust.

Svi modeli automobila koji se prodaju u Sjedinjenim Državama od 1996. godine imaju poseban prikljuèak za spajanje sa dijagnostièkim kompjuterom u servisu. Ali na isto mesto mogu da se spoje i uredjaji za prikupljanje podataka u toku vožnje.

Sistemi za praæenje ponašanja u saobraæaju još su u eksperimentalnoj fazi, ali možda nagoveštavaju buduænost odnosa osiguranik - kompanija za osiguravanje.

XS
SM
MD
LG