Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.msk.ne.jp/english/product/image/pro08000_01.jpg">Fasade mnogih savremenih zgrada pokrivaju se specijalnim staklenim ploèama - 2004-08-09


Estetski je lepo, jer se okolina ogleda u fasadi, unutrašnjost zgrade je svetla, a zatamnjeno staklo spreèava prolaz ultravioletnih zraka. Istovremeno, na javne zgrade èesto se postavljaju ogromni ekrani radi prikazivanja reklamnih i drugih poruka, dok se na krovovima montiraju solarne ploèe radi uštede u energiji.

Medjutim, zamislite kada bi te tri funkcije mogle da se objedine? Inženjeri japanske korporacije MSK uspeli su da konstruišu panele, velièine otprilike jedan kvadratni metar i debljine oko deset milimetara, sagradjene od takozvanih amorfnih silikona. Paneli mogu da služe istovremeno kao fasadno staklo, solarna ploèa i projekciono platno. Novi materijal propušta oko 10 odsto svetla, ali poput zatamnjenog stakla odbija ultravioletne zrake. Istovremeno, svaka ploèa proizvodi oko 38 vati elektriène energije, što je iznad proseka za standardne solarne æelije. Ali njihova najneobiènija osobina je da mogu da služe kao projekciono platno - i to i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Slika projektovana sa unutrašnje strane zgrade može da se vidi sa spoljne strane, a kombinacijom više projektora lako može da se komponuje ogroman bilbord. U Japanu se ove neobiène ploèe veæ upotrebljavaju. Jedna fabrika u Naganu, pokrivena njima, dobija godišnje sto megavata energije. Ako vas zanimaju pojedinosti, adresu æete naæi na voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG