Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040806/mdf649643.jpg">U Nadžafu ubijeno oko 300 pripadnika Sadrove milicije - 2004-08-06


U Sadr sitiju vode se dugotrajni okršaji, dok je veæina prilaza toj èetvrti milicija Moktada al-Sadra uglavnom blokirala eksplozivnim napravama. Sadrova milicija nazvana Mahdijeva armija vrši minobacaèke napade na amerièke i iraèke trupe.

Al-Sadr je juèe pozvao svoje pristalice da se dignu protiv amerièkih snaga. No, pred kraj dana je izgledalo da se Sadr povukao izjavivši da je spreman da obnovi primirje koje je u šiitskim delovima Iraka bilo uvedeno u junu. Potom je nekoliko Sadrovih izaslanika uputilo razlièite poruke navodeæi da je on spreman da obnovi primirje, dok je drugi izjavio da je Sadr proglasio Ameriku neprijateljem i apelovao na svoje pristalice da nastave borbu. U Sadr sitiju, siromašnoj bagdadskoj èetvrti nazvanoj po ocu Moktade al Sadra, jedan lokalni 65 godišnji šeih koji sebe zove Abu Akil i kaže da je po profesiji mudžahedin Mahdijeve armije, predoèio je da æe militanti nastaviti da se bore:

Akil kaže da borbe koje se vode nisu zbog al Sadra, nego da je njihova moralna dužnost da se bore za svoju zemlju. On je takoðe rekao da Moktada al Sadr nije pozvao na džihad i optužio je guvernera Nadžafa i njegovog ministra unutrašnjih poslova da su provocirali oružani sukob. Iraèka privremena vlada je saopštila da neæe tolerisati aktivnosti milicije. Portparol premijera Ijada Alavija je saopštio da se pripadnici milicije smatraju kriminalcima a milicije teroristièkim organizacijama. Ministar unutrašnjih poslova Falah al- Nakib je u èetvrtak dao sliènu izjavu:

“Neæemo pregovarati. Mi æemo se boriti protiv tih milicija, i imamo dovoljno moæi i sredstava da ih zaustavimio da te ljude izbacimo iz zemlje”.

Okršaji su danas nastavljeni i unutar samog Nadžafa svetog šiitskog grada, inaèe uporišta al Sadra. Iznad grada su se nadvili crni oblaci dima. Amerièki helikopteri napali su skrovište Mehdijeve armije na groblju blizu hrama imamu Aliji, jedno od najveæih svetilišta islamskih šiita. Nasilje se nastavlja dok je jedan od najistaknutijih šiitskih sveštenika veliki ajatola Alija al Sistani prebaèen u London na leèenje od srèanih tegoba. Neki analitièari strepe da bi u odsustvu umerenog i uticajnog al Sistanija situacija mogla da izmakne kontroli.

XS
SM
MD
LG