Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040805/capt.sge.sww76.050804150946.photo00.default-270x384.jpg">Predsednik Buš odobrio odbrambene troškove u visini od 418 milijardi dolara - 2004-08-05


Predsednik Buš je odobrio vojni budžet za narednu godinu, koji ukljuèuje i dodatna sredstva u vrednosti od 25 miljardi dolara za amerièke vojne operacije u Avganistanu i Iraku, u okviru šireg paketa za finansiranje Pentagona za sledeæu godinu.

Predsednik Buš je rekao da æe ukupni odbrambeni troškovi, koji se penju na preko 400 milijardi dolara, pomoæi da se Amerika uèini bezbednijim mestom.

”Naši neprijatelji su vešti i snalažljivi, ali smo takvi i mi. Oni nikada ne prestaju da razmišljaju o novim naèinima za nanošenje štete našoj zemlji i našem narodu, a mi æemo im uzvratiti na isti naèin. Ne smemo nikada prestati da razmišljamo o tome kako najbolje odbraniti našu zemlju.“

Novi troškovi obuhvataju predsednikovo èetvrto poveæanje plata amerièkim vojnicima, pored novca za poboljšanje satelitskih komunikacija, tri nova raketna razaraèa i još jednu borbenu podmornicu. Istim paketom biæe finansirana kupovina 42 nova borbena aviona, dok je 200 miliona dolara namenjeno nabavci novih bespilotnih osmatraèkih aviona, za koje predsednik kaže da æe biti korišæeni za traganje i lov na neprijatelje Amerike. U poslednje tri godine, rekao je predsednik Buš, amerièke trupe su zadale niz odluènih udaraca svojim neprijateljima rušenjem režima u Avganistanu i Iraku:

”Amerièka vojska se bori na mnogim mestima, ali uvek u istom cilju. Nastojimo da oèuvamo slobodu i mir za nas i naše prijatelje.“

Vanredna sredstva od dvadeset pet milijardi dolara namenjena operacijama u Avganistanu i Iraku obuhvataju troškove za novu opremu za vojnike, veæi broj blindiranih terenskih vozila tipa HAMVI, više goriva i rezervnih delova kao i za tehnièka poboljšanja borbenih helikoptera tipa Blek Hok, za koja predsednik Buš kaže da æe im omoguæiti da budu bolje zaštiæeni u borbama. Odbrambeni troškovi takodje obuhvataju deset milijardi dolara namenjenih sistemima za zaštitu od balistièkih raketa.

”Amerika i naši saveznici suoèeni su sa smrtnim pretnjama od balistièkih raketa naoružanih najopasnijim oružjem na svetu pa æemo zato postaviti tehonologiju neophodnu za zaštitu naših ljudi“.

Podrška amerièkoj vojsci je važno pitanje tokom predsednièke kampanje ove godine, u kojoj predsednik kritikuje svog protiv-kandidata iz redova Demokratske stranke Džona Kerija zbog toga što je ranije glasao protiv paketa za vojne troškove u vrednosti od 87 milijardi dolara. Senator Keri uzvraæa da se usprotivio tom zakonskom predlogu, jer je želeo da se ta sredstva prikupe iz predsednikovih rekordnih poreskih olakšica, kako se ne bi dalje poveæavao federalni deficit. Bela kuæa je prvobitno saopštila da neæe biti dodatnih zahteva za finansiranje operacija u Avganistanu i Iraku do posle izbora. Medjutim, pod pritiskom Kongresa, predsednik Buš je u svoj paket ukljuèio vanredna sredstva za te dve zemlje koje naziva frontom u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG