Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040731/capt.sge.rqm88.310704145827.photo01.default-384x237.jpg">UN razmatraju prenos ovlašæenja na lokalnu administraciju na Kosovu - 2004-07-31


Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, norveški diplomata Kai Eide preporuèio je u svom izveštaju Kofiju Ananu brži prenos ovlašæenja na lokalnu administraciju na Kosovu, saopštili su diplomatski izvori u Ujedinjenim Nacijama.

Eide takoðe preporuèuje preispitivanje politike "standardi pre statusa", objavljene 1999. godine, koja zahteva od Kosova da ispuni dugu listu kriterijuma pre nego što meðunarodna zajednica uopšte uzme u razmatranje pitanje konaènog statusa te srpske pokrajine, kažu diplomate.

U politiku "standardi pre statusa" bile bi unesene izmene kojima bi se prvo odredili najznaèajniji standardi, a zatim bi se pažnja usmerila na njihovo što brže postizanje, preciziraju diplomate koji su zahtevale anonimnost. "Izgleda da se sve više prihvata ideja da medjunarodna zajednica mora da pokaže da postoji svetlo na kraju tunela", ukazao je jedan diplomata UN i dodao da bi "ukoliko dodje do napretka u kljuènim standardima, medjunarodna zajednica trebalo da održi obeæanje da æe to biti nagraðeno".

XS
SM
MD
LG