Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://internet.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2004/01/30/google.jpg">Google planira da prodajom 25 miliona deonica ostvari prihod od preko tri milijarde dolara - 2004-07-27


Dvojica mladih ljudi, 30 godišnji Sergej Brin i 31-godišnji Leri Pejdž - uskoro æe se uvrstiti medju najbogatije ljude na svetu. Kao izumitelji izuzetno uspešnog internetskog pretraživaèa zvanog Gugl, oni procenjuju da æe od predstojeæe prodaje deonica te kompanije zaraditi više od tri milijarde tri stotine miliona dolara.

Nije loše za momke koji još uvek provode najviše vremena igrajuæi video igrice u sedištu kompanije, u mestu Mauntin vju, u Kaliforniji. Iz reèi ”gugl“ izveden je nov glagol u amerièkom engleskom, jer ”guglovati nešto“ oznaèava tragati za neèim na internetu.

Ali kompanija Gugl ne spava lovorikama veæ je poèela da konkuriše ostalim internetskim džinovima, Majkrosoftu i Jahuu, u domenu elektronske pošte u kojem ovi dominiraju. Prednost pošte Jahua i Majkrosoftovog Hotmejla je u tome što im se može pristupiti u svako doba, u bilo kom delu sveta, bez obzira na starost i tip kompjutera. Mane su im što ne nude dovoljno memorije za èuvanje informacija, pogotovo u besplatnoj verziji, optereæenoj reklamama.

Ukoliko redovno ne brišite neželjenu poštu, poštansko sanduèe postaje. Guglov Ði-mejl, koji je u eksperimentalnoj fazi, treba da ukloni sve te mane jer æe nuditi memoriju od izdašnog gigabajta. No, i tu postoji kvaka. Poštu preko Gugla skaniraæe robotski softver koji æe identifikovati potencijalne potrošaèe za raèun komercijalnih firmi. Mnogi smatraju da je to loše za pravo na privatnost korisnika Gugla.

No, vlasnici Gugla tvrde da nema nikakvih opasnosti da æe kompanija èitati tuðu poštu, i uostalom usluga je besplatna koju korisnici dobrovoljno koriste. Majkrosoft i Jahu novu konkurenciju uzimaju ozbiljno i poèeli su da usavršavaju i poveæavaju kapacitet memorije za svoje korisnike.

Ali, teško da æe to odvratiti investore u Gugl, koji u njemu vide iste moguænosti kao što su ih na poèetku imali Majkrosoft i Jahu -- odnosno da æe kupovinom guglovih deonica obezbediti primamljive zarade.

XS
SM
MD
LG