Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040726/i/ra1879423660.jpg">Izraelski Vrhovni sud podržao je presudu kojom se ogranièavaju graðanske slobode Mordekaju Vanunuu - 2004-07-26


Izraelski Vrhovni sud podržao je argumente obaveštajnog vrha zemlje da Vanunu i dalje zna mnoge tajne o izraelskom nuklearnom programu koje bi mogao da otkrije sada, kada je na slobodi. U najnovijoj presudi se navodi da bi Vanunu mogao da obelodani te podatke ukoliko bi se ukinule postojeæe restrikcije na njegovo kretanje. Presuda troèlanog sudskog veæa je odgovor na Vanunuovu žalbu na pomenute restrikcije, kojima je podvrgnut po izlasku iz zatvora pre tri meseca, nakon izdržane 18-godišnje kazne za izdaju i špijunažu. Po izricanju presude Vrhovnog suda, Vanunu je ponovo kritikovao izraelske vlasti da prema njemu nepravedno postupaju :

“Ceo svet može da vidi pravo lice izraelskog pravosuða i demokratije. Na osnovu te presude vlasti mogu da krše ljudska prava, slobodu govora i slobodu kretanja, koje svuda u svetu predstavljaju osnovu demokratije. Mi stalno istièemo da Izrael nema pravu demokratiju, a danas to vidimo i u Vrhovnom sudu. Oni slede nalog vlade što je, sa mog stanovišta, vrlo sramno za izraelsku demokratiju”.

Veæina Izraelaca Vanunua -- bivšeg tehnièara u izraelskom tajnom nuklearnom postrojenju Dimona - smatra izdajnikom. Njegovi sunarodnici ga preziru zbog intervjua koji je 1986. dao londonskom listu “Sandej tajms” u kojem je izneo podatke o tajnoj nuklearnoj lokaciji, u pustinji Negev, na jugu Izraela. Neki inostrani struènjaci za nuklearno oružje su pomoæu Vanunuovih podataka zakljuèili da Izrael poseduje do 300 nuklearnih bojevih glava i da bi mogao da proizvede još veæi broj. Vanunuu je po izlasku iz zatvora zabranjeno da napusti zemlju i zabranjen mu je svaki kontakt sa stranom štampom. Pravni struènjaci kažu da bi protiv njega mogla da bude podignuta optužnica zbog intervjua koji je juèe objavio u listu “Al Hajat” koji na arapskom jeziku izlazi u Londonu.

XS
SM
MD
LG