Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040724/capt.sge.ptn19.240704162727.photo00.default-384x253.jpg">Naoružani Palestinci uništili jednu policijsku stanicu u Pojasu Gaze - 2004-07-24


Maskirani Palestinci naoružani puškama zapalili su palestinsku policijsku stanicu južno od grada Gaze, navodeæi da su to uradili u znak protesta zbog odbijanja predsednika Arafata da obavi reformu svojih bezbednosnih snaga. U požaru nije bilo povreðenih, ali se vatra proširila na obližnju zgradu gradskog saveta.

Ovaj napad dogodio se samo nekoliko sati pošto je 20 èlanova «Brigada muèenika Al-Akse», naoružanog krila Arafatovog pokreta «Fatah», preuzelo kontrolu nad jednim blokom u kome se nalaze kancelarije vladinih službi u Kan Junisu, u južnom delu Gaze.

Ekstremisti su zahtevali da Arafat otpusti svog roðaka Musu Arafata, višeg komandanata palestinskih bezbednosnih snaga. Portparol ekstremistièke grupe rekao je da Arafat mora da otpusti svog roðaka, i kako se izrazio «ukloni sve simbole korupcije u zemlji».

Predsednik Arafat prošle nedelje je postavio je Musu Arafata na poziciju vrhovnog komandanta bezbednosnih snaga, što je i dovelo do nasilnih protesta. Suoèen sa pritiskom javnosti, Arafat je otkazao sastanak, ali njegova odluka da zadrži roðaka na visokoj funkciji izazvala je najnovije nemire.

Ekstremisti su na kraju pristali da napuste zgradu, rekavši da je Arafat obeæao da æe vratiti u službu neke njihove kolege, koje su ranije proterane iz bezbednosnih snaga.

U meðuvremenu, palestinski ministar za pregovaranje, Saeb Erekat, izavio je da postoji rizik da na palestinskim terotorijama nastane haos. On je to rekao posle posete palestinskom poslaniku Nabilu Amru u bolnici u Jordanu.

Amr, voða politièkih reformi, ranjen je u svojoj kuæi u gradu Ramala na Zapadnoj obali prošle nedelje, nedugo pošto je u televizijskom intervjuu kritikovao predsednika Arafata.

Žak Širak lièno intervenisao u diplomatskoj krizi oko poziva jevrejima da dodju u Izrael zbog antisemitizma u Francuskoj.

Širak je poslao poruku Izraelu u kojoj je rekao da želi da završi svadju, ali je izraelski premijer Arijel Šaron zatražio njegovo lièno saopštenje, odbivši da se izvini zbog svojih komentara.

Predsednik Širak poslao je pismo izraelskom predsedniku Moše Kacavu, istièuæi da bi kriza oko Šaronovih komentara trebalo da se završi. Izraelski radio je objavio da je pismo ruèno dostavio Kacavu jedan francuski zvaniènik. Širak i drugi visoki zvaniènici njegove administracije zahtevali su objašnjenje, nakon što je Šaron prošle sedmice pozvao francuske jevreje da odmah dodju u Izrael zbog, kako je rekao, divljeg antisemitizma u Francuskoj. Francuski zvaniènici bili su zgroženi saopštenjem , iako je izraelski lider takodje pohvalio napore francuske vlade da zaštiti jevrejsku zajednicu u toj zemlji.

Širak je odgovorio na Šaronovu izjavu rekavši da izraelski lideri neæe biti dobrodošli u Pariz u bliskoj buduænosti. Francuski zvaniènici su izjavili da su sada spremni da ogranizuju posetu, tražeæi od Izraela da objasni Šaronove komentare. Medjutim, izraelski lider je naznaèio da neæe biti takvog objašnjenja ili izvinjenja u skorijoj buduænosti. U odgovoru na Širakov zahtev, Šaronov kabinet je saopštio da Izrael primeæuje antisemitizam u Francuskoj , uprkos ozbiljnim merama koje je preduzela francuska vlada. Premijer je zatim ponovio svoj poziv francuskim jevrejima da se dosele u Izrael, isto kao što je pozvao jevreje širom sveta da svoje domove naprave u Izraelu.

XS
SM
MD
LG