Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://images.spaceref.com/news/2004/A_Ring.jpg">Letilica Kasini poslala snimke Saturnovih prstenova - 2004-07-11


Letilica Kasini poslala je snimke Saturnovih prstenova, dobijene pomoæu kamere koja snima u ultra-ljubièastom opsegu spektra. Rezolucija kamere je 60 milja, odnosno ona je u stanju da snimi objekte èiji preènik je oko 100 kilometara. Na osnovu ovih, najnovijih snimaka, nauènici su zakljuèili da se kolièina leda poveæava u spoljnim prstenovima.Prema nauènicima univerziteta države Kolorado, ta informacija mogl bi da ukazuje na poreklo i evoluciju Saturnovih prstenova. Led je glavni sastojak prstenova, ali u njima ima i drugog materijala koji nauènici nazivaju «prašinom.»

Fotografije koje gledamo imaju promenjene boje, u odnosu na ono kako bi ih naše oko videlo, a to je stoga što se na taj naèin poveæava kontrast, kako bi detalji postali uoèljiviji. Delovi prstenova koji su crvene boje pokazuju da je u njima više takozvan «prašine», dok tirkizna boja oznaèava veæe prisustvo leda.

XS
SM
MD
LG