Linkovi

TV IZVEŠTAJI GLASA AMERIKE - 2004-07-07



U samo dva dana, u 27. i 28 januara ove godine, u Crnoj Gori su osnovana dva pokreta koji različito vide državni status Crne Gore. Prvi je dobio naziv 'Pokret za evropsku državnu zajednicu SCG', drugi 'Pokret za evropsku Crnu Goru'.Mnogi zbog toga predvidjaju da Crnoj Gori u ovoj godini predstoje burni dani, ali i moguća politička nestabilnost. kako osnivanje oba pokreta izgleda kroz pnjektiv kamere Nebojše Redžića.


Komemorativnim skupovima širom sveta, preživeli logoraši, ratni veterani i svetski lideri obeležili su 60. godišnjicu oslobođenja logora smrti u Aušvicu. Američki predsednik Džordž Buš objavio je tim povodom kako petogodišnje stradanje miliona ljudi u Aušvicu predstavlja otrežnjujuće upozorenje da se čovečanstvo svim silama mora boriti protiv zla i anti-semitizma, bilo gde da postoje. šta u razgovoru sa Radetom Rankovićem kaže Aca Singer, jedan od preživelih logoraša, aktuelni predsednik Saveza jevrejskih opština SCG.


Istočni susedi - Bugarska i Rumunija najverovatnije će već 2007. godine postati punopravne članice Evropske unije. Srbiju je na tom putu trenutno zaustavio problem saradnje sa Haškim tribunalom. Kakve bi pogodnosti i korist u slučaju da do 2007. postane kandidat za članstvo u EU Srbija mogla da ima, za Glas Amerike govore Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) i Mihajlo Crnobrnja, saradnik Ekonomskoh instituta iz Beograda.


Zvanična Podgorica smatra da je neracionalno organizovati izbore za parlament državne zajednice prije nego se na referendumu testira da li građani žele njen opstanak. Opozicija u Crnoj Gori, baš kao i vlada u Beogradu, traže da se izbori, shodno Ustavnoj povelji održe prije refernduma. EU je saopštila da će poštovati svako rešenje koje postignu Beograd i Podgorica. šta je zabilježio dopisnik Glasa Amerike iz Podgorice, Nebojša Redžić.


Od promena 5. oktobra 2000. korupcija je velika tema. Mediji svakodnevno otkrivaju afere, građani se čude na pomen ogromnih para koje su "u igri", dok političari korupcionaške afere koriste za međusobne političke obračune. Kako se uspješno boriti sa tom pošasti savremenog društva? Kolega Rade Ranković razgovarao je sa građanima Beograda i predstavnicima agencija koje pomažu anti-korupcijske inicijative u Srbiji: Nemanjom Nenadićem iz organizacije "Transparentnost Srbija" i Stjepanom Gredeljom iz Saveta za borbu protiv korupcije. .

POGLEDAJTE I OSTALE TV PRILOGE

SRBIJA

SRBIJA:

CRNA GORA:

XS
SM
MD
LG