Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://home.tiscalinet.ch/molodezhnaja/oscar.jpg">Da li znate ko i kako glasa za èuvene filmske nagrade Oskar ? - 2004-07-05


U Sjedinjenim Državama postoji velika organizacija filmskih radnika zvana Akademija za filmsku umetnost i nauku, u koju su uèlanjeni skoro svi koji rade na filmu.

Nekoliko meseci uoèi glasanja, svim èlanovima Akademije šalju se video kopije nominovanih filmova i glasaèki listiæi, kako bi mogli da odgledaju filmove i pošalju svoje glasove. Ta organizacija veæ godinama se bori protiv nesavesnih èlanova koji ilegalno kopiraju filmove i dostavljaju ih piratima uz, kako se pretpostavlja, dobar honorar. Gubici vlasnika autorskih prava su nemerljivi. Filmska akademija je sada usvojila plan za nabavku i distribuciju oko 6 hiljada specijalnih plejera za digitalne video diskove svojim èlanovima. Kada budu poèeli da im stižu diskovi sa nominovanim filmovima svaki od njih imaæe drugaèiju specijalnu šifru koja æe omoguæavati reprodukciju na jednoj, jedinoj mašini. Svako posmatranje filma ostaæe zabeleženo na disku, a ako neko pokuša da drugom kamerom presnimi film sa ekrana, u slici æe se pojaviti podaci o vlasniku video plejera. Prošle godine, Akademija je umesto digitalnih video diskova ponovo delila videokasete relativno lošeg kvaliteta, ali je uprkoas tome opet bilo ilegalnog kopiranja i prodavanja filmova koji još nisu bili dospeli u bioskope. Ove godine, Akademija se nada da æe joj nova tehnologija pomoæi u spreèavanju piraterije.

XS
SM
MD
LG