Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mo/spiderman2190c.jpg">U bioskope u Americi ove nedelje stigao nastavak SPIDERMENA - 2004-07-05


Piter Parker, koga glumi Tobi Mekgvajer,, uprkos svojoj prevelikoj želji, ne može da odrasta kao svi drugi tinejdžeri, jer imati nadljudske sposobnosti, znaèi nemati privatan život.

Spajdermen se u novom nastavku suoèava sa novim neprijateljima, koje predvodi nauènik Oto Oktavijus, sada doktor Oktopus, zlikovac kome iz leða vire metalni pipci.

Hari Osborn želi da ga vidi mrtvog, zato što zna da je Spajdermen ubio njegovog oca Zelenog Goblina. Meri Džejn Votson, Spajdermenova ljubav, verena je za astronauta Džona Džejmsona, i po svoj prilici venèanja je veoma blizu.

Peti po redu najgledaniji film u istoriji amerièke kinematografije, SPIDERMAN od samog poèetka je predvidjen kao trilogijia, te su svi glumci potpisali ugovore na tri filma. Medjutim, zbog povrede ledja tokom snimanja filma SEABISCUIT, nastup glavnog glumca Tobija Megvajera bio je doveden u pitanje, tako da se za ulogu u filmu spremao i Džejk Gilenhal. Meghvajerov oporavak se dobro i na vreme završio tako da u drugom delu filma ponovo gledamo Kirsten Dunst, Džejmsa Franka i Rouzmari Haris, koje æe predvoditi reditelj Sem Raimi. Tobi Megvajer kaže:

“Ono što je interesantno u vezi sa Spajdermenom je to da postoje parelele izmeðu njegovog naèina odrastanja i naèina na koji odrasta svako drugo dete. Dopadaju mi se njegovi izbori kao biæa sa nadljudskim osobinama, ali na neki naèin su mi interesantniji oni koje pravi u domenu svog privatnog života: kako živeti ispravno i odgovorno, biti velikodušan i doprinostiti društvu. To jeste veoma jednostavno, ali u istovreme dramatièno.“

Kirsten Danst takodje tvrdi da njen lik, Em Džej, odrasta i da se suoèava sa nekim životnim izborima.

U prvom delu, ona je mlada i bezbrižna, dok u ovom ona drži ljubavnu prièu. Mnoge stvari nisu nove za nju, pošto je veæ imala jedno iskustvo opasno po život.

Drugi deo filma o superheroju Supermenu, upotpunio je britanski glumac Alfred Molina, koji tumaèi doktora Oktopusa, nauènika koji se u laboratoriji pretvorio u užasnu spodobu kojoj metalni pipci vire iz leða. Iako je poznatiji kao tumaè tzv. karakternih likova, Molina je zapravo u ulozi Satipa nastupio u jednom od najboljih avanturistièkih filmova svih vremjena ”Otimaèi izgubljenog kovèega“ iz 1981. godine.

“Kada radite u avanturistikim filmovima, dosta je drugaèije i uloga glumca nije toliko važna. Na neki naèin, kao da postoji drugaèiji odnos prema materiji i zabavno je.“

I drugi deo predvidjene trilogije o Spajdermenu režirao je Sem Raimi, koji æe predvoditi istu ekipu i u treæem delu nastavka. raimi je poznat kao veliki obožavalac stripa Spajdermen, a njegov omiljeni slogan je sa velikim darom, dolazi i velika odgovornost.

“Ne želim da mislite da ovi likovi iz stripova imaju nešto zajednièko sa pravim liènostima. Radi se o tome da nas oni podseæaju da možemo i da smo sposobni da uèinimo neko dobro. U tome je vrednost filmova sa velikim herojima: oni mnam pokazuju put i naèin kako treba da bude. “

"SPIDERMAN 2" je snimljen tokom aprila i maja 2003.godine, a od 200 miliona dolara budžeta, navodno je 54 miliona otièno na specijalne efekte. U Srbiji i Crnoj Gori, "SPIDERMAN 2" dolazi 15. jula.

XS
SM
MD
LG