Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040615/t/r975441690.jpg">Amerièki Senat usvojio obiman zakon kojim se odobrava 447 milijardi dolara za programe odbrane - 2004-06-24


Senatori su takodje odbili zahtev da se od Bušove administracije zatraži da omoguæi uvid u dokumente o tretmanu zatvorenika. Nakon nekoliko sati žuène rasprave, Senat kojeg kontrolišu republikanci, odbio je amandman koji su predložile demokrate, a kojim pozivaju sekretara za pravosudje Džona Eškrofta da omoguæi javnosti uvid u dokumente o tretmanu neprijateljskih boraca, u svetlu skandala o zlostavljanju zarobljenika u Iraku. Senator Ted Kenedi iz Masaèusetsa je bio jedan od predlagaèa amandmana.

«Govorimo o zlostavljanju koje se dogodilo u zatvorima gde su Sjedinjene Države imale direktnu odgovornost. I govorimo o politici koja je dopustila da se takvo zlostavljanje dogodi».

Republikanci su izjavili da se demokrate igraju politike. Senator Džon Kornajn iz Teksasa.

«To je èisto politièka zavrzlama za dobijanje poena u godini predsednièkih izbora».

Ranije, Senat je odbio još jedan amandman koji su predložile demokrate , a kojim se poziva Bušova administracija da objavi izveštaj o broju amerièkih vojnika koji æe služiti u Iraku do kraja sledeæe godine i o njenim planovima da obezbedi veæu medjunarodnu podršku. Republikanci tvrde da zvaniènici administracije daju sve od sebe kako bi Kongres stalno bio obavešten o njihovim planovima. Novousvojenim zakonom odobrava se potrošnja sredstava namenjenih odbrani i odnosi se na narednu budžetsku godinu, koja poèinje 1. oktobra. U njega je ukljuèen i iznos od 25 milijardi dolara za operacije u Iraku i Avganistanu. U obzir je uzeto poveæanje broja vojnika izmedju 2005. i 2009. godine za 30 hiljada, kao i poveæanje plata. Predstavnièki dom Kongresa je veæ usvojio svoju verziju zakona tako da ostaje da se usaglase razlike izmedju dva predloga pre nego što konaèna verzija bude poslata predsedniku Bušu na potpisivanje. Medjutim, ovaj zakonski predlog ne predvidja sredstva za programe odbrane. Oèekuje se da to bude obuhvaæeno posebnim zakonskim predlogom o kome bi Senat trebalo da zapoène debatu uskoro. Predstavnièki dom je svoj predlog tog zakona usvojio u utorak.

XS
SM
MD
LG