Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.sportec.com/deportes/tenis/tenis/gifs/wimbledon/logo.gif ">Tipsareviæ i Dokiæ eliminisani na startu Vimbldona - 2004-06-21


Najbolje rangirani teniser Srbije i Crne Gore, Janko Tipsareviæ, nije uspeo da proðe prvo kolo Vimbldona, koji je danas poèeo u Londonu. Tipsareviæ je dobio prvi set protiv Amerikanca Robija Ðineprija - 6:4, ali je naredna tri, koja su obeležili prekidi zbog kiše, izgubio – 7:5, 6:3 i 6:3.

Jelena Dokiæ još jednom je potpuno razoèarala pošto je bukvalno sama sebe pobedila. Dokiæeva je napravila èak 30 neiznuðenih i devet dvostrukih servis grešaka, što je 19-godišnja Argentinka Žizela Dulko iskoristila i sa 6:3, 6:3, u prvom meèu na Vimbldonu u karijeri - ostvarila i prvu pobedu. Njena naredna protivnica biæe Martina Navratilova, koju je pobedila na startu Rolan Garosa, pre nešto manje od mesec dana. Druga predstavnica SCG Jelena Jankoviæ nije ni poèela svoj meè prvog kola protiv Èehinje Klare Kukalove, tako da je on pomeren za sutra.

Prvi dan 118. Vimbldona i inaèe su obeležile tradicionalne vremenske nepogode. Bivši šampioni i veæina nosilaca startovali su uspešno, a posebno je impresionirala devetostruka pobednica ovog turnira u singl konkurenciji Martina Navratilova. Trideset jednu godinu posle svog debija na Vimbldonu i deceniju od poslednjeg meèa u pojedinaènoj konkurenciji na travi "All-England Club-a", 47-godišnja Navratilova prepustila je Kolumbijki Katalini Kastano samo jedan gem za 46 minuta igre. Pored Navratilove, kod teniserki, plasman u drugo kolo od nosilaca obezbedile su Anastasija Miškina, Venus Vilijams, Lindzi Devenport, Ai Sugijama, Tatjana Panova i Vera Zvonareva.

Kod tenisera, poslednja tri šampiona, Rože Federer, Lejton Hjuit i Goran Ivaniševiæ ostvarili su lagane pobede. Na centralnom terenu, prošlogodišnji pobednik i prvi teniser sveta, Švajcarac Federer pobedio je Britanca Aleksa Bogdanoviæa sa 6:3, 6:3 i 6:0 i tako došao do 18. uzastopnog trijumfa na travi. Odmah posle njega, Ivaniševiæ je odigrao prvi meè na Vimbldonu posle osvajanja titule 2001, i pobedio 31. nosioca Rusa Mihaila Južnjija – 6:3, 7:6 i 6:2. 33-godišnji Hrvat nekoliko puta je pomenuo je da æe na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Engleske završiti karijeru.

Šampion iz 2002. Lejton Hjuit protiv Austrijanca Jirgena Melcera nije dozvolio iznenaðenje kao prošle godine, kada ga je Ivo Karloviæ eliminisao u prvom kolu. Hjuit je trijumfovao 6:2, 6:4 i 6:2, dok je pomenuti Karloviæ ponovo eliminisao jednog nosioca – Tajlanðanina Paradorna Srišafana – 3:6, 6:4, 6:4 i 6:4. Kod tenisera pobede su iostvarili još i Španac Ferero, Francuzi Grožan i Santoro, Šveðani Johanson i Bjorkman, kao i Austrijanac Koubek.

XS
SM
MD
LG