Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.ifiec.org/lv/img/worldtrip/w19960622_au_lone_pine_koalas.jpg">Poznatom australijskom medvediæu, koali, preti nestanak – tvrde zaštitnici prirodne okoline - 2004-06-18


U Australiji danas živi oko 100 hiljada koala, dok ih je krajem 18. veka –u vreme dolaska evropskih doseljenika – na tom kontinentu bilo izmeðu 7 i 10 miliona. Same koale su zaštiæene zakonom, meðutim drveæe eukaliptusa, koje je njihov glavni izvor hrane, nije zaštiæeno i ono ubrzano nestaje. Širom sveta, koale se smatraju najdražim torbarima. Sama reè koala je aboridžinskog porekla i znaèi “ne pije.” To je vrlo adekvatan naziv, pošto te životinje svu neophodnu teènost unose preko listova eukaliptusa. Koale nemaju prirodnih neprijatelja, meðutim te male sisare su lovili na milione, zbog njihovog srebrnastog krzna. Od nedavno koalama preti nova opasnost: urbanizacija, koja je dovela do smanjenja njihove populacije. Veliki broj koala strada kada ih udare automobili ili ih napadnu psi.

Australijska fondacija za zaštitu koala pregledala je više od hiljadu njihovih staništa i konstatovala je da u jednoj treæini od njih više nema tih medvediæa. Veæina preostalih staništa je izložena opštem uništenju. Debora Tabarat, izvršni director fondacije, ukazuje da Australija mora da uèini mnogo više kako bi zaštitila koale koje su postale zaštitni znak tog kontinenta.

“Koale na naše obale privlaèe turistièki promet u vrednosti od dve i po milijarde australijskih dolara. Te životinje svi vole, a one nisu australijsko vlasništvo. To su životinje koje pripadaju celoj planeti. Dajmo, prvo, malo dostojanstva. Treba reæi – te životinje su znaèajne za Australiju.”

Fondacija ukazuje da su šanse za opstanak koala, duž istoène obale Australije, jako slabe i da bi životinja mogla, u roku od dvadeset godina, da nestane iz tog dela kontinenta. Meðutim, australijska vlada tvrdi da to nije taèno. Ministar za zaštitu prirodne okoline, Dejvid Kemp, ukazuje da je konsultovao struènu zajednicu i da koalama, osim nekih zdravstvenih problema, ne preti opasnost da nestanu.

XS
SM
MD
LG