Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://catalog2.panasonic.com/webapp/wcs/stores/images/models/pv-gs200.jpg">Najjeftiniji kamkorder sa tri èipa - 2004-06-16


Video kamere za kuæno-turistièku upotrebu obièno imaju samo jedan fotoosetljivi element, takozvani videoèip, koji dva osnovna elementa slike - boju i osvetljaj - pretvara u digitalni signal.

Koliko je praktièno i jeftino da se sve svede na jedan èip, toliko je i slika slabija jer su ta dva elementa pomešana.

Profesionalne video kamere imaju tri fotoosetljiva elementa, koji preko specijalnih filtera reaguju na tri osnovne boje - crvenu, zelenu i plavu.

Slika razdeljena na tri signala mnogo je lakša za procesovanje, a krajnji rezultat je bolji snimak od onog kakav daju kamkorderi sa jednim èipom. Nezgoda je u tome što su takvi kamkorderi obièno nedostupni džepovima obiènih ljudi.

Medjutim, firma Panasonik sada je izbacila na tržište kamkorder sa tri èipa relativno pristupaènije cene“ Model PV-GS200 košta svega oko 800 dolara, što je za najmanje hiljadu dolara jeftinije od najjeftinijih troèipnih modela Kenona, JVC-a i Sonija.

Uz veoma dobru optiku nemaèke firme Lajka, ovaj kamkorder daje sliku izvanredno preciznih detalja i prirodnih boja, naroèito pri dnevnom svetlu. Pored toga, GS200 ima i veoma zgodan dodatak - dugme za brzo budjenje iz sna. Dok drugim kamkorderima treba po nekoliko sekundi da bi bili spremni za snimanje, ovaj model budi se iz sna za manje od dve sekunde. Naravno, dok spava, potrošnja baterije je smanjena na minimum.

Više pojedinosti o novom kamkorderu možete da nadjete na adresi koja je na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG