Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040614/i/r777280944.jpg">Prema najnovijem bilansu, 16 osoba poginulo u samoubilaèkoma napadu u centru Bagdada - 2004-06-14


U eksploziji koja se dogodila jutros u špicu saobraæaja, takoðe je zapaljeno više vozila i uništeno nekoliko prodavnica i zgrada u tom delu Bagdada. Desetine Iraèana okupilo se na mestu teško ošteæene stambene zgrade, dok pod gomilom ruševina oèajnièki tragaju za preživelima.

Nekoliko metara dalje, vozaè ambulantnih kola sa nekoliko teško ranjenih Iraèana, pokušava da manevriše kroz gusti dim od zapaljenih vozila i izmeðu raznetih delova metala koji su zakrèili ulicu. Stambena zgrada na Trgu Tahir u centru Bagdada potpuno je razrušena, kao što je ošteæeno i nekoliko prodavnica. Sama eksplozija uzdrmala je zgrade duž nekoliko kilometara. Oèevici, koji ne žele da budu identifikovani, kažu da su videli jedno crveno vozilo kako se sumnjivo kreæe samo nekoliko trenutaka pred samu eksploziju.

Oèevidac kaže da je vozaè u crvenom vozili oèigledno nastojao da se približi konovoju stranih civilnih vozila. Zatim je video kako su svi ti džipovi istovremeno razneti u vazduh. Premijer prelazne iraèke vlade Ijad Alavi je novinarima saopštio da su meta samoubilaèkog bombaškog napada bili zapadni elektro-inženjeri u pomenutom konvoju. U napadu su poginula dva Britanca i jedan Francuz, dok su tri osobe lakše ranjene.

Stranci koji rade u Iraku èesto putuju u džipovima, koji su postali sve èešæa meta napada iz automobila u prolazu. Jutrošnja eksplozija bila je druga po redu u proteklih 24 sata u Bagdadu i 17. napad ovog meseca. Nasilje se takoðe poklapa sa prošlonedeljnim novim talasom atentata na zvaniènike èlanova nove iraèke prelazne vlade. Premijer Alavi tvrdi da su napadi delo terorista koji pokušavaju da spreèe prenos vlasti 30. juna.

Ubijeno je pet zapadnih državljana, ukljuèujuæi jednog francuskog i dvojicu britanskih džavljana.

XS
SM
MD
LG