Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/momonboard.jpg">Spasiocima na australijskim plažama od skora na raspolaganju novi komunikacioni sistem SurfCom - 2004-06-13


Spasiocima na australijskim plažama od skora na raspolaganju stoji novi komunikacioni sistem SurfCom. U pitanju je integrisana radio, telekomunikaciona i raèunarska mreža formirana sa namerom da se smanji relativno veliki broj žrtava meðu srferima. Ono što je najznaèajnije je da je ceo sistem nastao kao namenski proizvod grupe spasilaca, koji su procenili da bi moderna sredstva za komunikaciju u mnogome olakšala njihove napore.

Uspostava sistema poèela je krajem 2002-e, nakon što se na plažama Australije udavio rekordan broj turista. Veæ tokom prvih meseci primene sistema, prošle godine, primano je èak 1000 poziva dnevno, dok je više od 120 hitnih intervencija korodinisano zahvaljujuæi SurfCom-u.

Poziv za pomoæ može biti upuæen upotrebom signalnih tastera rasporeðenih duž plaže, ili jednostavnim telefonskim pozivom. Operater sistema SurfCom nakon toga šalje signal koji se na mapi tog dela obale pojavljuje kao tekstualni pop-ap simbol. Nakon toga na mesto nesreæe šalju se timovi na vodenim skuterima, a po potrebi i helikopter, dok se njihove aktivnosti prate i koordinišu putem globalnog sistema za pozicioniranje.

Tvorci SurfCom-a planiraju da uskoro omoguæe i uzbunjivanje slanjem SMS poruka, sa mobilnih telefona, a uskoro bi sistem trebao da dobije i prve digitalne video kamere. èime bi spasilaèki posao bio dodatno olakšan.

XS
SM
MD
LG