Linkovi

EVROPSKI ŠAMPIONAT U FUDBALU - 2004-06-12



Fudbaleri Grčke napravili su jedno od najvećih iznenadjenja u istoriji fudbalskih takmičenja. Reprezentacija koja nikada pre evropskog prvenstva nije zabeležila pobedu na nekom od velikih fudbalskih nadmetanja – postala je novi šampion Starog kontinenta.

Grčka je u finalu 12. Evropskog prvenstva pobedila domaćina, Portugal, sa 1:0, a gol je postigao Angelos Haristeas u 57. minutu utakmice.

Selektor Portugala Luis Felipe Skolari nije uspeo da kao prvi stručnjak u istoriji fudbala, sa dva različita tima osvoji evropski i svetski šampionat, ali je zato selektor Grčke Oto Rehagel postao prvi strani trener neke reprezentacije koji je osvojio EP.

Kapiten novog evropskog prvaka Grčke, Teodors Zagorakis proglašen je za najboljeg fudbalera Evropskog prvenstva u Portugalu, saopštila je tehnička komisija UEFA, u kojoj su bili Roj Hodžson, Žerar Ulije, Angel Jordanesku, Djerdj Mezej, Holger Osijek, Jozef Venglos, Berti Fogts i Endi Roksber.

"Sve vreme turnira, kao i u finalu, Zagorakis je pokazao da je pravi vodja i da ima veliki kvalitet i dobre tehničke mogućnosti, ali i jak karakter", rekao je Ulije.

Zagorakis ima 32 godine i vezni je igrač atinskog AEK-a. U kvalifikacijama je igrao u svih osam mečeva, čime je reprezentacija osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj grupi.

Zagorakis će nagradu primiti na svečanosti u Monaku 26. avgusta.

Pored kapitena, još četvorica grčkih reprezentativaca uvrštena su u idealni tim šampionata - golman Antonios Nikopolidis, half Trajanos Delas, desni bek Jorgos Seitaridis i centarfor Angelos Haristeas.

Najbolji igrači šampionata u izboru UEFA:

Golmani: Petr Čeh (Češka), Antonios Nikopolidis (Grčka)

Odbrana: Sol Kembel (Engleska), Ešli Kol (Engleska), Trajanos Delas (Grčka), Olof Melberg (Švedska), Rikardo Karvaljo (Portugal), Jorgos Seitaridis (Grčka), Djanluka Zambrota (Italija)

Sredina terena: Mihael Balak (Nemačka), Luiš Figo (Portugal), Frenk Lampard (Engleska), Maniš (Portugal), Pavel Nedved (Češka), Teodoros Zagorakis (Grčka), Zinedin Zidan (Francuska).

Napad: Milan Baros (Češka), Angelos Haristeas (Grčka), Henrik Larson (Švedska), Kristijano Ronaldo (Portugal), Vejn Runi (Engleska), Jon Dal Tomason (Danska), Rud van Nistelroj (Holandija)

Sve utakmice na proteklom 12. Evropskom prvenstvu igrane su na deset stadiona u Aveiru, Bragi, Koimbri, Faro-Luleu, Gimaraišu, Leiriji, Lisabonu i Portu, za čiju su rekonstrukciju Portugalci potrošili 630 miliona dolara.

Sledeće Evropsko prvenstvo organizovaće zajednički Austrija i Švajcarska.

POLUFINALE

Grci su u polufinalu nakon produžetka savladali Češku 1:0, dok je u prvom polufinalnom susretu Portugal bio bolji od Holandije 2:1.

ČETVRTFINALE

24. juna u Lisabonu, Portugal je savladao Englesku nakon boljeg izvoðenja jedanaesteraca 6:5 (u regularnom delu susret je završen 1:1, a nakon produžetaka bilo je 2:2).

25.juna, u Lisabonu, Grci su, nakon pobede od 1:0 do dugo u noæ slavili najveæi uspeh u istoriji nacionalnog fudbala, a najveæi favorit šampionata - Francuska se u èetvrtfinalu oprostila od odbrane titule.

26.juna u Farou, Holandija je nakon boljeg izvoðenja penala eliminisala Švedsku 5:4.

27.juna u Portu, Česi su savladali Dansku 3:0.

UÈESNICI:

PORTUGAL
BUGARSKA
ŠPANIJA
FRANCUSKA
LETONIJA
ŠVEDSKA
DANSKA
ÈEŠKA
NEMAÈKA
ŠVAJCARSKA
HOLANDIJA
ITALIJA
GRÈKA
RUSIJA
HRVATSKA
ENGLESKA

XS
SM
MD
LG