Linkovi

Holandija - 2004-06-12


Fudbalska reprezentacija Holandije ne može se svrstati medju prve favorite Evropskog prvenstva u Portugalu, ali verovatno nikoga ne bi iznenadio njihov visok plasman.

Holandija se poslednji put popela na evropski tron 1988. godine, nakon toga usledila su dva polufinala (1992. i 2000. godine) i jedno èetvrtfinale (1996. godine), ali se nisu domogli najviše sttepenice.

Kroz istoriju imali su velike igraèe, poput Johana Krojfa, ali je najuspešnija bila generacija 1988. godine sa Van Bastenom, Gulitom, Rajkardom.

Manje-više isti tim koji æe iæi na EP, nije uspeo da ode na Svetsko prvenstvo u Koreji i Japanu pre dve godine. To je oznaèeno kao katastrofa nacionalnih razmera, i sve je uèinjeno da se tako nešto ne ponovi.

Novi selektor je Dik Advokat koji je nanizao dobre rezultate, ali u kvalifikacijama ipak nije uspeo da osvoji prvo mesto u grupi, jer su Èesi slavili u Pragu sa 2:0 i direktno se plasirali, dok su Holandjani morali u baraž protiv Škotske.

Kad su Škoti dobili prvi susret s a1:0 ponovo se upalio alarm u najnižoj zemlji Evrope, ali drugi susret protekao je u apsolutnoj dominaciji Holandije. Predvodjeni trostrukim strelcem Rudom van Nistelrojem, bilo je 6:1.

Završni deo priprema nije prosao idealno za "lale" - dva poraza, od Belgije i Irske, pokrenula su lavinu kritika.

U posljednjem trenutku Advokat se predomislio u vezi taktike, pošto formacija 4-4-2 nije funkcionisala u posljednjim pripremnim susretima, oèekuje se da æe HOlandjani na teren u 4-3-3 sastavu, sa dva krila i samo jednim isturenim napadaèem.

Na golu je Edwvn van der Sar koji je imao sjajnu sezonu u Fulamu, ali njemu su jedina mana jedanaesterci.

Obrana je najslabija karika sastava Holandije, ne zbog kvaliteta igraèa koliko zbog èinjenice da vezni igraèi uglavnom razmisljaju o - napadu.

U sredini i u napadu sastav "narandžstih" je više nego impresivan, iako je uoèi EP "otpao" Mark van Bomel, umesto kojeg je pozvan Paul Bosvelt.

Koku, Davids i Sedorf godinama su veæ okosnica reprezentativne vezne linije, ali sve važniju ulogu imaju i dva Ajaksova "dragulja" - Rafael van der Vart i Vesli Snider. I dok je Van der Varta moguæe koristiti na nekoliko pozicija, Snider je polako preuzeo ulogu središnjeg veznog igraèa.

Na krilnim pozicijama priliku èekaju iskusni Zenden i Overmars, kao i mladi Van der Mejde i Roben. Ipak, najjaci adut Holandije su napadaèi - Van Nistelroj, pa Klajvert, Makaj i Van Hojdonk.

Ako se Advokat odluci za 4-3-3, onda æe Van Nistelroj biti jedini od navedenih u prvoj postavi, što bi mogao biti novi razlog za nezadovoljstva u nizozemskom kampu.

Golmani: 1-Edvin van der Sar (Fulam), 13-Ronald Vatereus (PSV Ajndhoven), 23-Sander Vesterveld (Real Sosijedad);

Odbrana: 2-Mihael Rajziger (Barselona), 18-Džoni Heitinga (Ajaks Amsterdam), 3-Jap Stam (Lacio), 15-Frank de Bur (Rendžers), 5-Djovani van Bronkhorst (Barselona), 4-Vilfred Bouma (PSV Ajndhoven)

Vezni red: 11-Rafael van der Vart (Ajaks Amsterdam), 14-Vesli Snider (Ajaks Amsterdam), 8-Edgar Davids (Barselona), 20-Klarens Sedorf (Milan), 6-Filip Koku (Barselona), 22-Boudevajn Zenden (Midlesbro), 21-Paul Bosvelt (Manèester Siti);

Napad: 10-Rud van Nistelrooj (Manèester junajted), 9-Patrik Klajvert (Barselona), 17-Pjer van Hojdonk (Fenerbahèe), 12-Roy Makaj (Bajern Minhen), 7-Andi van der Mejde (Inter Milan), 16-Mark Overmars (Barselona), 19-Arijen Roben (PSV Ajndhoven).

XS
SM
MD
LG