Linkovi

Buš na proslavi 60. godišnjice iskrcavanja saveznièkih snaga u Normandiji - 2004-06-11


06. juna 1944., iskrcavanje saveznièkih snaga na obalama Normandije u Francuskoj bilo je vrhunski dogadjaj tokom Drugog svetskog reta. Na 60. godišnjicu tog iskrcavanja, predsednik Džordž W. Buš otputovao je u Normandiju i odao poštu palim borcima i preživelima:

”Svi koji su sahranjeni na ovom mestu su voljeni u seæanjima Amerike. Molimo se u miru ovog groblja da su stigli do daleke obale Božje milosti. Još uvek, sa ponosom gledamo na one koji su se iskrcali ovde i služili u vojnim snagama.“

Operacija invazije na Evropu i poraz fašistièkih snaga, rekao je predsednik Buš, planirana je samo kao pobeda. I bila je pobeda. Krajem tog dana više od 150 hiljada saveznièkih vojnika probilo je Atlanski zid Adolfa Hitlera i zapoèelo preokret u Drugom Svetskom ratu u Evropi. Širom Evrope, Sjedinjene Države su uèestvovale u bitkama rame uz rame sa Britancima, Kanadjanima, Poljacima, slobodnim Francuzima i hrabrim gradjanima drugih zemalja, koje su jedna po jedna oslobadjane od nacistièke vladavine. To žrtvovanje, rekao je predsednik Buš, dovelo je do toga da su postali nerazdvojni saveznici:

”Zemlje koja su oslobodile pokorenu Evropu i dalje æe braniti slobodu u èitavoj Evropi. Zemlje koje su se borile širom kontinenta postale su verni partneri u stremljenju ka miru. Naš veliki savez slobode je jak i i danas potreban,“ rekao je predsednik Buš.

Taj savez sada planira kljuènu ulogu u ratu protiv medjunarodnog terorizma. Civilizovane zemlje su ujedinjene u tom cilju, baš kao što su bile pre šezdeset godina. Saveznièke snage koje su izvršile invaziju na obale Normandije 6. juna 1944., borile su se za najplemenitiji cilj - ljudske slobode. Amerika odaje poštu svim oslobodiocima koji su se borili i kako je rekao predsednik Buš, ”Amerika bi to ponovo uèinila za svoje prijatelje“.

XS
SM
MD
LG