Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.nba.com/media/finals2004/finals04_inside_mainhdr.gif">Karl Meloun pod znakom pitanja za utakmicu broj 3 - 2004-06-10


Pred veèerašnju, treæu utamicu finala NBA plej-ofa glavna briga u struènom štabu Lejkersa jeste da li æe najstariji uèesnik finalne serije Karl Meloun moæi da igra. Sam Meloun, rekao je da æe, ako bude u dresu, sigurno biti i na parketu, ali nema baš mnogo onih koji veruju da æe "Poštar" biti dovoljno oporavljen.

Karl Meloun obnovio je povredu kolena u uvodnim minutama druge utakmice u Los Anðelesu, ali je ovog puta, za razliku od decembra prošle godine, ostao na parketu 39 minuta, uz kasnije objašnjenje da je poslednji put, kada je seo na klupu, pauzirao tri meseca. "Kad pomislim šta je ulog, i recimo da je ovo moja poslednja sezona – zašta se ja èuvam", odgovorio je novinarima pitanjem 40-godišnji Meloun, dok je njegov saigraè Derik Fišer istakao da ne može ni da zamisli da se naðe u situaciji u kojoj je Meloun sada – tako blizu titule, a sa povredom zbog koje bi mogao da završi sezonu.

Trener Lejkersa Fil Džekson raèuna na Melouna. "On oèekuje da æe igrati, pa nismo napravili nikakav alternativni plan, ali moramo neštoi da smislimo", rekao je Džekson.

Fizioterapeut Lejkersa, Geri Viti kaže da æe probati da nagovori Melouna da mu uèvrsti koleno uz pomoæ steznika, ali ne veruje da æe ovaj pristati. "Nisam primetio da samuraj nosi steznik, a dosta sam u poslednje vreme gledao taj film – 'Poslednji samuraj'", rekao je Meloun novinarima, dok Kobi Brajant istièe da bi i on na Melounovom mestu igrao i sa jednom nogom. "Nas dvojica smo isti kada je reè o tome", zakljuèio je Brajant.

S druge strane, u timu Pistonsa pokušavaju da ne razmišljaju o pogotku Kobija Brajanta, koji ih je onemoguæio da boravak u Los Anðelesu završe sa dve pobede u "Stejpls Centru", ali im amerièki novinari to ne dozvoljavaju. "Teško nam je pao taj poraz, ali moramo da ga ostavimo iza sebe. Ne smemo da dozvolimo da zbog njega izgubimo i u sledeæem meèu», kaže Èonsi Bilaps, dok trener Leri Braun naglašava da je druga utakmica završena. "Nema potrebe prièati o njoj, ništa ne možemo da promenimo", kaže Braun, a Ben Valas zakljuèuje: "Nismo slomljeni, kao što svi prièate. Sa nama je sve u redu", rekao je "Big Ben" novinarima u Detroitu.

Bird: "NBA ligi treba više belih zvezda"

Pored finalne serije NBA lige, veliku pažnju amerièkih medija privukli su komentari jednog od najboljih košarkaša svih vremena, legendarnog krila Boston Seltiksa Lerija Birda u emisiji "Dva na dva" na TV mreži ESPN. Bird je na pitanje poznatog sportskog novinara Džima Greja - "Da li NBA ligi nedostaju velike bele zvezde" - odgovorio potvrdno.

"U moje vreme, bili smo tu Kevin Mekhejl, ja i još neki igraèi u ligi. Mislim da je to dobro zbog navijaèa, jer kao što znamo, veæina navijaèa su belci i ako biste imali više zvezda iste boje kože kao i oni, verovatno bi im bilo uzbudljivije. Meðutim, ovo je ipak igra tamnoputih ljudi, i tako æe i ostati, jer su afro-amerikanci najbolje atlete na svetu", rekao je Bird, tokom snimanja emisije koja bi trebalo da bude premijerno prikazana veèeras, a u kojoj su pored njega uèestvovali Medžik Džonson i dvojica najboljih rukija u prošloj sezoni LeBron Džejms i Karmelo Entoni.

Medžik se na Birdov komentar nadovezao sa tvrdnjom "da NBA ligi treba više igraèa kao što je bio Bird". "On je mogao da bude u svakom kraju. Za Lerija su znali i beli i crni i hispano-amerikanci i poštovali su ga", rekao je Medžik.

Dvojica 19-godišnjaka složila su se u mišljenju da u današnjoj NBA ligi ne postoji rasni problem, iako je više od tri èetvrtine igraèa tamne puti, ali je Bird još jednom rekao nešto poprilièno kontroverzno:

"Uvek bi me nerviralo kada bi trener protivnika stavio belca da me èuva, ne znam zbog èega, ali to je za mene bio znak nepoštovanja", rekao je Bird, koji svoje izjave nije želeo da komentariše na pred-draft kampu u Èikagu. Birdove izjave, nije želeo da komentariše ni komesar NBA lige Dejvid Štern, rekavši da prvo želi da pogleda veèerašnju emisiju.

XS
SM
MD
LG