Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040609/capt.ny15206091447.china_torch_relay_ny152.jpg">Jao Ming nosio olimpijski plamen ulicama Pekinga - 2004-06-09


Veliki broj sportista, meðu kojima i zvezda NBA lige, košarkaš hjustonskih "Roketsa", Jao Ming, nosio je baklju sa olimpijskim plamenom kroz Peking, grad domaæin narednih Olimpijskih igara 2008. godine. Put baklje je poèeo na Istoènoj kapiji Kineskog zida, a završio se na Trgu Tjenanmen, koji je bio zatvoren za javnost.

Po veoma toplom danu, prvi nosilac baklje bio je potpredsednik Kineskog olimpijskog komiteta Ju Zaikving, a baklju je nosilo još 147 sportista. Jao Ming je doneo baklju do Letnjeg dvorca, gde je upalio ceremonijalni plamen. Tokom prolaska olimpijskog plamena, saobraæaj u Pekingu je bio potpuno zagušen, što je podsetilo organizatore na njihova najveæa strahovanja u vezi sa narednim olimpijskim igrama.

Olimpijski plamen iz Kine nastavlja za Indiju, a zatim se preko Afrike, Amerike i Evrope vraæa u Grèku i kruži po zemlji do 13. avgusta – kada æe 25 Letnje olimpijske igre biti sveèano otvorene.

Kobi Brajant spasao Lejkerse drugog poraza u finalu NBA

Malo je nedostajalo da se Lejkersi naðu u situaciji iz koje se nijedan tim u istoriji NBA lige nije izvukao, a to je da izgube prve dve utakmice finala plej-ofa na svom parketu. A da tako ne bude, po ko zna koji put ove sezone, pobrinuo se - Kobi Brajant.

Los Anðeles Lejkersi pobedili su Detroit Pistonse – 99:91 u drugoj utakmici finala plej-ofa NBA lige, iako su samo 36 sekundi pre kraja, gubili sa šest poena razlike. Posle minusa, koji je u jednom trenutku iznosio 12 poena, Pistonsi su poèetkom poslednje èetvrtine, pre svega zahvaljujuæi Èonsiju Bilapsu, koji je završio sa 27 i Ripu Hamiltonu, koji je ubacio 26 poena, stigli do izjednaèenja, a kasnije i voðstva. Polovinom "kvotera" Šakil O'Nil je napravio peti faul i morao na klupu, posle èega je Detroit došao na korak od pobede.

Posle koša Bena Valasa za 89:83, Lejkersi su imali 36 sekundi vremena i dvojicu najboljih igraèa sa po pet penala. Kao i u prvom meèu, jedino su O'Nil i Brajant imali dvocifren uèinak u domaæem timu, ali se veoma istakao i ruki Luk Volton, koji je za 27 minuta odigrao bez greške: 7 poena, uz stopostotan uèinak, 8 asistencija, 5 skokova i 2 blokade. U poslednjih pola minuta Brajant je promašio trojku posle koje je O'Nil uhvatio loptu i poentirao uz faul. Lejkersi su odbranili još jedan napad, i posle tajm-auta, zahvaljujuæi fenomenalnom pogotku Kobija Brajanta sa osam metara, dve sekunde pre kraja izborili produžetak.

U dodatnih pet minuta, pitanje pobednika nije se postavljalo. Brajant je ubacio 4 za ukupno 33 poena (7 asistencija), a O'Nil 6 i završio meè sa 29 koševa (7 uhvaæenih lopti).

Naravno, na konfreenciji za novinare, najviše se prièalo o Brajantu i njegovoj neverovatnom pogotku.

"On je toliko sposoban i dobar igraè da æe svakako šutnuti, tako da mi u toj situaciji nismo želeli faul i eventualna èetiri poena iz jednog napada, pa èak ni tri penala", objašnjavao je taktiku na konfrenciji za novinare, trener Pistonsa Leri Braun. "Prièali smo o tome, ako Šek eventualno dobije loptu u reketu... Meðutim, radili smo preuzimanje i u toj situaciju uvek nešto gubiš. Malo smo se odmakli i on je postigao veliki koš. Pre toga je šutirao 0-4 za tri poena... Zato je Kobi toliko poseban. Posle svega što je taj deèko prošao ove sezone, ovaj šut još više dobija na važnosti. On je sjajan mladiæ i to kakao se ponaša na terenu i kako igra, èini da s eoseæam ponosno samo zbog toga što sam deo ovog finala", rekao je Leri Braun, istièuæi da je njegov tim potpuno "slomljen" ovim porazom.

Kao i uvek, Brajant je bio veoma raspoložen za šalu.

"Što se tièe moje profesionalne karijere ovo je sigurno najvažniji koš, ali ako govorimo o celoj karijerei, mram da ga stavim na drugo mesto, posle koša u srednjoj školi kada sam pobedio Ripa (Hamiltona)", rekao je Brajant uz veliki osmeh, i izazavao sliènu reakciju prisutnih novinara.

XS
SM
MD
LG