Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_nancy_reagan_2004_file_150.jpg"> Nensi Regan - jedan je od najveæih aktivista u borbu protiv Alchajmerove bolesti - 2004-06-09


U pismu upuæenom gradjanima, bivši predsednik Ronald Regan napisao je u novembru 1994. godine, da se nada da æe objavljivanjem da je bolestan, skrenuti veæu pažnju na Alcahjmerovu bolest.

On je tada rekao da želi da poštedi svoju suprugu bolnog iskustva, i izrazio nadu da æe ona moæi da se suoèi sa tim uz veru i hrabrost. Deset godina kasnije , mnogi se slažu da je ona uradila upravo to.

Ketlin O Brajan , podpredsednik Udruženja za borbu protiv Alchajmerove bolesti, kaže da Nensi Regan predstavlja model za one koji neguju pacijente obolele od Alchajmera širom sveta.

« Mislim da bi svi trebalo da stojimo sa strahopoštovanjem pred njenom snagom, hrabrošæu i sposobnošæu da ostane sa svojim suprugom tokom veoma teškog vremena».

Alchajmerova bolest postepeno uništava ljudsku memoriju i sposobnost za razmišljanje, komunikaciju i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Oko èetiri ipo miliona Amerikanaca ima ovaj poremeæaj, koji uzima veliki danak od najbližih, jer žrtve ove bolesti u kasnijim stadijumima više ne mogu ni da ih prepoznaju.

Prošlog meseca , Nensi Regan je na skupu posveæenom prikupljanju sredstava za istraživanja na ljudskim baziènim æelijama, izjavila da je njen suprug mentalno toliko daleko da ona više ne može da komunicira sa njim.

Ali je dodala da je odluèna da preduzme sve što je u njenoj moæi kako bi ostale èlanove porodice spasila od bola koji ona preživljava. U te napore bilo je ukljuèeno i lobiranje u Kongresu da odobri zakon kojim bi bila dozvoljena istraživanja na ljudskim baziènim æelijama.

Baziène æelije su još uvek nerazvijene æelije koje se mogu razviti u razlièite specifiène vrste æelija. Pojedini nauènici traže više sredstava od Vlade kako bi mogli da koriste baziène æelije iz ljudskog embriona za pronalaženja naèina za regenerisanje ošteæenog tkiva, verujuæi da bi takva istraživanja, jednoga dana, mogla da pomognu pri leèenju bolesti kao što je Alchajmerova.

Medjutim , tim istraživaèima se protive oni koji veruju da je uzimanje baziènih æelija iz ljudskog embriona, uzimanje ljudskog života. Ketlin O Brajan, iz Udruženja za borbu protiv Alchajmerove bolesti, kaže da su do sada, napori Nensi Regan uèinili mnogo za podizanje svesti o ovoj bolesti.

« Ona je svakako uèinila mnogo u interesu istraživanja na baziènim æelijama, i izgleda da bi to moglo da unese neke promene u politiku o tom pitanju pa æe ljudi možda nastaviti da istražuju to kao nauèni interes».

Bliski prijatelji bivše prve dame slažu se da æe Nensi Regan nastaviti svoju borbu protiv Alchajmerove bolesti , verovatno sada snažnije nego pre.

List Njujork Tajms citirao je bliskog prijatelja koji je rekao da æe gospodja Regan, kada bude ponovo spojila svoje telo i srce , još groznièavije da radi za istraživanja na baziènim æelijama , u nadi da æe biti pronadjen lek za Alchajmerovu bolest.

XS
SM
MD
LG