Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/afp/20040609/lthumb.sge.cxl41.090604212153.photo00.default-313x380.jpg">Stanovnici amerièke prestonice odaju poštu Ronaldu Reganu - 2004-06-09


Posmrtni ostaci èetrdesetog amerièkog šefa države dopremljeni su iz Kalifornije u Vašington, gde Amerikanci veæ od ranih jutarnjih sati, u redovima èekaju da odaju poèast svom "Velikom Komunikatoru".

Poslednju ovakvu pogrebnu ceremoniju, amerièka prestonica videla je još pre tri decenije.

Poslednju poštu predsedniku Reganu, tokom protekla dva dana, odalo je više od 100 hiljada Amerikanaca koji su u mimohodu, satima prolazili pored kovèega u Predsednikèkoj biblioteci u Simi Veliju. Ambasador SCG Ivan Vujaèiæ uruèio je Državnom sekretarijatu SAD pismo sauèesæa koje je povodom smrti bivšeg amerièkog predsednika Ronalda Regana, predsedniku Džordžu Busu uputio predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Maroviæ.

“Predsednik Ronald Regan je ostvario ogroman uticaj na meðunarodne odnose i ostace upamæen kao vodeæi državnik u dugom nastojanju da se prevazidju svetske podele i kao pobednik u borbi da se ispune snovi demokratskog sveta”, navodi se izmedju ostalog u pismu predsednika SCG.

Izraze najdubljeg sauèesca uputio je i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Draškoviæ.

Ambasador Vujaèic se u sredu popodne upisao u knjigu žalosti koja je otvorena u Stejt Dipartmentu, posle èega je zajedno sa drugim medjunarodnim i amerièkim zvanicnicima prisustvovao ceremoniji u kongresnoj rotundi, na Kapitol Hilu, kojom se odaje pošta bivšem amerièkom predsedniku.

Sveèanoj Komemoraciji povodom smrti Ronalda Regana koja æe u petak biti održana u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu prisustvovaæe, kako je predvidjeno i potpredsednik Skupštine državne zajednice Srbije i Crne Gore Milorad Drljeviæ.

XS
SM
MD
LG