Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="  http://www.nba.com/media/finals2004/finals04_inside_mainhdr.gif">Detroit poveo u velikom finalu - 2004-06-07


Ovogodišnje finale NBA plej-ofa poèelo je iznenaðenjem. Košarkaši Detroita trijumfovali su u prvoj utakmici u Los Anðelesu – 87:75, poveli u seriji sa 1-0 i preuzeli od Lejkersa prednost domaæeg parketa.

Los Anðeles Lejkersi ušli su u finalnu seriju NBA plej-ofa kao izraziti favorit, ali to ni u jednom trenutku nisu opravdali. Izuzev Šakila O'Nila, koji je postigao 34 poena, uz šut iz igre 13-16 i 11 skokova, i Kobija Brajanta, koji je završio meè sa 25 koševa, nijedan od ostalih igraèa domaæeg tima nije ubacio više od pet poena. Svi zajedno, postigli su 16, uz katastrofalan šut iz igre 6-30. Karl Meloun je odigrao verovatno najgoru plej-of utakmicu u karijeri, završio sa 4 poena, a Geri Pejton sa 3. "Džoker" trenera Fila Džeksona u ovogodišnjem plej-ofu, Derik Fišer ostao je na dva poena, uz šut iz igre 1-9, a Karim Raš, junak pobede nad Minesotom u šestoj utakmici finala Zapada, nije se ni «upisao» za 16 minuta.

Najveæe zasluge za sve to ima svakako najbolja odbrana u NBA ligi, jer napad Pistonsa u noæašnjoj utakmici nije bio mnogo bolji od napada Lejkersa. Prvog strelca Detroita Ripa Hamilton u potpunosti je zaustavio Kobi Brajant, ostavivši ga na 12 poena, uz slab šut iz igre (5-16) i šest izgubljenih lopti, ali su ostali predvoðeni Èonsijem Bilapsom, koji je sa 22 koša bio najefikasniji kod pobednika, uspeli da nadomeste njegov uèinak. Rašid Valas je ubacio 14, Tejšon Prins 11, Ben Valas 9, a znaèajan doprinos sa klupe dali su veterani: Elden Kembel (6), Lindzi Hanter (5) i Korlis Vilijamson (7).

Posle izjednaèenog prvog poluvremena, Pistonsi su tokom treæe èetvrtine uspostavili kontrolu, a na poèetku poslednjeg perioda došli do dvocifrene prednosti, koju do kraja nisu ispustili. Posle fenomenalnog prvog poluvremena u kome je postigao 20 poena i pogodio osam od 12 slobodnih bacanja, O'Nil je umnogome zahvaljujuæi dobroj odbrani gostiju u druga 24 minuta šutnuo na koš samo osam puta, i nijednom nije otišao na liniju penala.

"Zadržati ekipu kao što su Lejkersi na 75 poena, mislim da je to izvanredno", rekao je trener Pistonsa Leri Braun posle utakmice. "Zaista ne znam da li možemo bolje da igramo odbranu od ovoga, ali tako moramo da igramo stalno ako hoæemo pobedu u ovoj seriji. Isto tako, ne želim da moji igraèi pomisle da smo obavili posao sa ovom pobedom u prvoj utakmici", bio je oprezan Barun, koji je pre tri godine u finalu sa Filadelfijom, takoðe dobio prvi meè u Los Anðelesu, a onda izgubio sledeæa èetiri.

Njegov kolega Fil Džekson istakao je važnost nekih pogodaka u završnici napada. "Ubacili su èetiri puta u poslednjoj sekundi napada i to je bukvalno odluèilo ovaj meè", rekao je Džekson dodajuæi da je mislio da je O'Nil u drugom poluvremenu delovao umorno, što je Šek kasnije u svom stilu prokomentarisao: "Umoran od èekanja da dobijem loptu".

XS
SM
MD
LG