Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/Kosovo.jpg">Ubistvo Dimitrija Popoviæa iz Graèanice poveæalo strah medju srpskom zajednicom na Kosovu - 2004-06-05


Učenik medicinske škole, sedmnaestogodišnjii Dimitrije Popović iz Gračanice, ubijen je u subotu rano ujuto u tom gradu. Mesto zločina rano jutros posetio je komesar UNMIK policije,Stefen Feler,koji je tom prilikom izjavio da je"brutalno ubistvo mladog Srbina strašan i neoprostiv zloèin" a potom objavio da su "dve osobe albanske nacionalnosti uhapšene tim povodom".

Ombudsperson Kosova Marek Antoni Novicki u posebnom saopštenju povodom sinoænje tragedije izrazio je nadu da æe "organi vlasti ovoga puta uhvatiti ubice i izvesti ih pred lice pravde"."Ovo i slièna nasilja kao i mnogobrojni užasni zloèini više nemogu ostati nekažnjeni", zakljuèuje Novicki.

Ubistvo Dimitrija Popovića osudili su danas i èelnici srpskih nacionalnih veæa centralnog i severnog Kosova uz zajednièku ocenu da je "potpuno jasno da se ovakvim ili sliènim delima intenzivno radi na što bržem èisæenju Kosova od preostalih Srba".

Èlan užeg rukovodstava Koalicije Povratak, Oliver Ivanoviæ užasnut je noæašnjim zloèinom u Graèanici te u izjavi za Glas Amerike konstatuje "da je ovo ozbiljna opomena svima da 17. Mart nesme biti zaboravljen. Ukoliko se ekstremisti ne uhapse ovakvi dogaðaji æe se ponoviti i jednoga dana osim Srba na meti æe se naæi i sami Albanci" kaže Ivanoviæ i zakljuèuje da æe "sinoænje ubistvo biti tema razgovora sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom u ponedeljak a veæ dan kasnije i sa èlanovima Kontakt grupe i NATO.

U Graèanici zaseda krizni štab èiji je sastanak poèeo u ranim jutarnjim satima a putni pravac Priština - Gnjilane zatvoren je do daljnjeg. Mestani Graèanice i okolnih sela protestvovali su danas tražeæi od KFOR i UNMIK energièniji obraèun sa ekstremizmom i poboljšanje bezbednosti za pripadnike srpske zajednice kao i hapšenje onih koji su odgovorni za sve dosadašnje zloèine ukljuèujuæi i organizatore martovskog nasilja.

Dodajmo na kraju da niko od Albanskih lidera i nosioca lokalnih institucija vlasti nije osudio ubistvo Dimitrija Popoviæa.

Vlasti u Beogradu traže energiènu istragu i otkrivanje ubice Dimitirija Popoviæa iz kosovskog mesta Graèanica

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Maroviæ izrazio je oèekivanje da æe generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan zatražiti od UNMIK-a hitnu i efikasnu istragu povodom ovog ubistva kako bi potpuno bila otklonjena svaka moguænost za nove akte nasilja. U pismu Ananu, predsednik Maroviæ ocenio je da su zloèini poput ovog ubistva najveæa prepreka za uspostavljanje minimuma poverenja i otvaranju ozbiljnog i delotvornog procesa stabilizacije prilika na Kosovu. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Èoviæ smatra da je ubistvo Dimitrija Popoviæa poruka visokom predstavniku Evropske unijeHavijeru Solani koji u ponedeljak dolazi u Prištinu. Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da je ubistvo Dimitrija Popoviæa veliko upozorenje meðunarodnoj zajednici da se ozbiljno angažuje na rešavanju kosovske krize i uspostavi sigurnost za Srbe i druge nealbance u pokrajini.

XS
SM
MD
LG