Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/mediastore/ap_President_Bush_White_House_01June04_150.jpg">Buš odao priznanje iraèkoj privremenoj vladi i upozorio na moguæi porast nasilja - 2004-06-01


Predsednik Buš je odao priznanje novopostavljenim èlanovima privremene iraèke vlade, ali je ujedno upozorio da u Iraku predstoje novi izazovi, ukljuèujuæi i porast nasilja.

Predsednik Buš je rekao da imenovanje èlanova privremene vlade predstavlja važan korak ka ostvarenju punog suvereniteta i reprezentativne demokratije u Iraku. On je ponovio da æe prenos suvereniteta na novu iraèku vladu biti izvršen 30. juna, ali je dodao da koalicione trupe moraju da ostanu u Iraku da bi garantovale bezbednost uoèi parlamentarnih izbora planiranih za novembar sledeæe godine. Odgovarajuæi na pitanje novinara, predsednik Buš je rekao da lièno nije imao apsolutno nikakvog udela u izboru u izboru èlanova privremene iraèke vlade, dodavši da je sada na njima da se dokažu pred Iraèanima.

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je takodje izrazio zadovoljstvo Sjedinjenih Država izborom èlanova privremene iraèke vlade i izrazio nadu da æe oni dobro služiti iraèkom narodu. Pauel je dodao da su SAD razmotrile potencijalne kandidate, u konsultaciji sa specijalnim izaslanikom UN, Lahdarom Brahimijem, ali da je konaèan izbor èlanova vlade zavisio od èlanova Iraèkog vladajuæeg saveta, u saradnji sa iraèkim politièkim frakcijama i gospodinom Brahimijem.

XS
SM
MD
LG