Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040525/mdf576549.jpg"> Svjetska cijena nafte porasla za dolar po barelu nakon teroristièkih napada u Saudijskoj Arabiji - 2004-06-01


Svjetsko tržište nafte reagovalo je na teroristièki napad u saudijskom naftnom centru Kobaru, u kojem su ubijene dvadesetdvije osobe. Cijena sirove nafte nafte u Americi veæa je za 4 odsto, više od dolar i po - po barelu. Najavljeno je da æe naftni kartel OPEK, na sastanku ovog èetvrtka, razmotriti poveæanje proizvodnje – kako bi se tržište nafte stabilizovalo.

Saudijske vlasti ponavljaju da ekonomska stabilnost zemlje nije ugrožena, ali je teroristièki napad u naftnom centru Kobaru, svijetu poslao negativnu poruku. Islamski ekstremisti žele da poremete saudijsku naftnu infrastrukturu, i tako destabilizuju svjetsko tržište. Njihova strategija izgleda daje rezultate, jer je barel nafte u svijetu za samo jedan dan poskupio èitav dolar. Neki analitièari vjeruju da je kriza još daleko.

“Tržište nafte se, što bi se reklo, uplašilo od teroristièkih napada, ali bi moralo da se desi nešto mnogo ružnije da bi došlo do veæih poremeæaja na tom tržištu”, kaže Leo Drolas iz Centra za Globalne Energetske Studije.

Saudijska Arabija je najveæi izvoznik nafte u svijetu i jedini proizvoðaè koji ima kapacitet da utièe na poveæanje globalne proizvodnje. Vlasti u Rijadu obeæale su da æe, izaæi u susret zahtjevima iz svijeta za nižom cijenom nate i da æe poveæati produkciju. Ipak, odluka o poveæanju proizvodnje i stabilizaciji cijena nafte i benzina – zavisi od ishoda sastanka OPEK-a ovog èetvrtka.

XS
SM
MD
LG