Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040529/capt.xkj10105291525.saudi_attacks_xkj101.jpg">10 ljudi ubijeno u napadu na strane državljane u Saudijskoj Arabiji - 2004-05-29


Naoružani ekstremisti zadržali su taoce u stambenom kompleksu za strance u saudijskom gradu Hobaru, 400 kilometara severo-istoèno od prestonice, Rijada. Petoro libanskih talaca predato je saudijskim snagama bezbednosti, ali se i dalje ne zna koliko ih je zadržano.

Ekstremisti su zapoèeli napad otvaranjam vatre na kancelarije al-Hobar Petroleum centra, i tom prilikom su ubili nekoliko stranih državljana. Nekadašnji rukovodilac Egipatskog strateškog centra za oružane snage, general Hosam Sovailam, misli da je cilj napada da se destabilizuje naftna industrija u Saudijskoj Arabiji.

«To je deo teroristièkog plana koji je osmislio Bin Laden i njegova al-Kaida s namerom da proširi svoja dejstva, da nanese štetu saudijskoj ekonomiji i primora strance koji rade na tim naftnim poljima da se povuku, da se vrate u svoje zemlje»

Bezbednosni zvaniènici saopštili su da su najmanje èetvorica naoružanih ekstremista napala tri stambena kompleksa u kojima izmeðu ostalog žive i službenici «Šel-a», «Hanivel-a» i «Dženeral Elektriks-a» i tamo pronašla sklonište od saudijske policije. Bivši egipatski diplomata Abdulah Al Ašal, kaže da se teroristi služe dramatiènim strategijama, kako bi privukli pažnju sveta.

«Oni oponašaju neke druge militantne grupe, poput onih u Iraku, ili u Libanu 80-tih godina, i možda æe tako internacionalizovati ono za šta se bore. Akcije protiv stranaca i uzimanje stranih državljana za taoce…, mislim da je to samo zato da bi se celom svetu pokazalo da oni imaju razlog, da postoji logika i da svet mora da ih sasluša»

Novinske agencije izveštavaju da je al-Kaida u saopštenju na jednom islamistièkom veb-sajtu preuzela odgovornost za ovaj napad, treæi u poslednjih mesec dana, koji je bio usmeren protiv stranih državljana u Saudijskoj Arabiji.

XS
SM
MD
LG