Linkovi

<img align=left border=1 width=80 hspace=8 src=" http://www.bath.ac.uk/~en0mld/honda_solar.jpg"> Trka solarnih automobila - 2004-05-26


Desetine automobila futuristièkog izgleda pripremalo se u Atini ove nedelje za trkaèki maraton, koji je trajao sedam dana. Sva vozila kreæu se uz pomoæ sunca, a solarnu energiju prikupljaju od desetina solarnih ploèa fiksiranih za svoju školjku. Uèesnici dolaze iz raznih zemalja, a njihova vozila bi se mogla opisati kao èudna ili divna. Sva meðutim, imaju jednu zajednièku osobinu, a to je da do kraja puta ne moraju da se zaustavljaju radi dolivanja goriva.

To jeste automobil, ali ne lièi na one koje mi znamo. Nema karburator, a nemojte su truditi ni da pronaðete poklopac od rezervoara za gorivo.

Ovo je takmièenje iskljuèivo vozila koja se kreæu na solarnu energiju. Izuzev toga, nema ogranièenja.

Trka je privukla vlasnike solarnih vozila iz celog sveta – 18 timova boriæe se za prvu zlatnu medalju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. U trci pod nazivom «Phaethon 2004», automobili æe se morati da voze od Atine, južno do Olimpije, gde su 776. godine pre nove ere održane prve antièke olimpijske igre. Zatim, putanja ide na sever, ka drevnom proroèištu u Delfima, a zatim sledi povratak u Atinu.

PROFESOR ATANASIOS SAFAKAS:«Cilj ove trke je da pokažemo da solarna energija može da se koristi za pokretanje automobila», kaže profesor Atanasios Safakas, sa Univerziteta u Patrasu.

Meðu uèesnicima je i najbrže solarno vozilo na svetu – Nuna 2. Tvorci ovog automobila, koji dolaze iz Holandije, nadaju se zlatnoj medalji, pošto su veæ osvojili ovogodišnji «World Solar Challenge». A i «Phaethon» je samo zagrevanje za Nuna-u 2. Posle ove trke, Nuna 2 æe obiæi 15 evropskih država na putu od Grèke do Portugala, kako bi stigla na finale Evropskog prvenstva u fudbalu.

VUTER JAN UBELS, NUNA 2 SOLAR TIM: «Taj put treba da pokaže održivost solarne energije. Želimo da pokažemo da ovakav automobil može da prevali 6.500 kilometara samo na osnovu održive energije», kaže Vuter Jan Ubels, iz solarnog tima Nuna-e 2.

Organizatori trke nadaju se da æe svet poèeti ozbiljno da shvata solarne automobile. A pošto se cene goriva poveæavaju iz dana u dan – zašto i ne bi?

XS
SM
MD
LG