Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/FIFA_150.gif">FIFA slavi stoti roðendan - 2004-05-19


Pre sto godina osnovana je Meðunarodna fudbalska federacija, koja je trebalo da pomogne da se širom sveta organizuju takmièenja u "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu". Novinar "Glasa Amerike" Džim Stivens pripremio je prièu o proslavi 100. roðendana FIFA.

Sada daleke 1904. godine putovanje izmeðu zemalja èesto je bilo teško. Drugaèiji jezik i valuta dodatno su otežavali duža putovanja. Televizija nije postojala, ali je postojala veza zahvaljujuæi sportu koji se zove fudbal, koji je u to vreme, bez obzira na nedostatak komunikacija i modernog naèina putovanja doživljavao veliki uspon. Regionalni fudbalski èelnici shvatili su potrebu za globalnim ujedinjavanjem kako bi se objedinila pravila i organizovale meðunarodne utakmice. Današnji predsdnik FIFA, Jozef Sep Blater, govori o stvaranju Meðunarodne fudbalske federacije.

"Ideja prilikom osnivanja FIFA-e te 1904. godine, bila je da se uspostave meðunarodne veze, da se igraju internacionalni meèevi. Jedan od razloga bio je i transfer igraèa. Zato se sedam nacionalih saveza ujedinilo 21. maja 2004. godine u Parizu", kaže Blater.

FIFA je od tada do danas dostigla brojku od 204 nacionalna saveza u svom èlanstvu. Prvi Svetski kup u fudbalu održan je u Urugvaju 1930. godine, a trijumfovao je domaæi tim.

Ovaj dogaðaj, koji se od tada, sa izuzetkom pauze zbog II svetskog rata, održava svake èetvrte godine, vremenom je postao najpopularnije sportsko takmièenje na svetu, ako se izuzmu Olimpijske igre.

FIFA obeležava jubilarnu godišnjicu ovonedeljnim utakmicama na stadionu "Francuska" u pariskom predgraðu Sen Deni, gde je 2000. godine održano finale Svetskog Kupa, u kome je Francuska pobedila Brazil – 3:0. Ova dva tima sastaæe se u okviru proslave u prijateljskoj utakmici na istom mestu sutra uveèe – Francuska kao zvanièni šampion Evrope, a Brazil kao zvanièni prvak sveta.

Pre toga, revijalni meè odigraæe zvanièni prvak sveta u ženskoj konurenciji – selekcija Nemaèke, protiv selekcije ostatka sveta. Skoro 90 hiljada ulaznica za ovaj spektakl prodato je za samo dva dana, a utakmice æe uživo biti prenošene u više od 100 zemalja, èlanica svih šest konfederacija FIFA-e.

Sep Blater kaže da je fudbal mnogo više od pukog pokušaja da lopta preðe gol-liniju:

"To je jedna životna škola, zasnovana na individualnoj disciplini i poštovanju prema drugima -- saigraèima, protivnicima, sudiji. To je borbena igra sa borbenim duhom. Ali pozitivnim duhom. I, ova igra budi nadu ne samo u to da neko postane bolji fudbaler, veæ i bolje ljudsko biæe".

Sedište FIFA veæ 70 godina nalazi se u Cirihu, u Švajcarskoj. Pre nekoliko dana, taènije 14. maja postavljen je temelj za novi dom Meðunarodne fudbalske federacije, u blizini ciriškog zoološkog vrta.

U tom temelju nalazi se èelièna fudbalska lopta preènika 1,3 metra u koju je 204 uèenika ciriških škola, stavilo po jednu kesu za zemljom iz svake od 204 zemlje, èiji su nacionalni savezi èlanovi FIFA.

Novo sedište "svetske kuæe fudbala" trebalo bi da bude završeno 2006. godine. Pored toga, u svrhu proslave svoje 100-godišnjice postojanja, FIFA je proizvela seriju TV programa i DVD-jeva. U meðunarodnoj fudbalskoj federaciji za ove projekte kažu «da oživljavaju dramu, stast i uzbuðenje najveæih trenutaka u istoriji fudbala i naglašavaju ono što je uradila i kako se razvila "svetska kuæa fudbala" u proteklih 100 godina.

XS
SM
MD
LG