Linkovi

Predstavnici Kontakt Grupe u Prištini - 2004-05-18


Na dnevnom redu danasnjeg susreta visokih diplomata i domacih predstavnika nasla se aktuelna politicka i medjuetnicka kriza na Kosovu kao i niz mera koje ce biti preduzete kako bi se lokalne institucije sto pre vratile uobicajenom radu i obavezama.

Premijer kosovske Vlade Bajram Redzepi pruzio je danas tokom sastanka sa visokim medjunarodnim faktorima garancije da ce rehabilitacija porusenih objekata u martovskom nasilju biti zavrsena do novembra ove godine potvrdio je politicki savetnik kosovskog premijera Ilir Dugoli.On je potvrdio da je na danasnjem sastanku bilo reci i o interetnickom dijalogu obnovi razgovora na relaciji Pristina Beograd kao i moguce reforme unutar kosovskih institucija samouprave.

S druge strane tokom odvojenog sastanka sa visokim diplomatama predstavnici kosovskih Srba dostavili su danas finalni izvestaj o prilkama na Kosovu u kome su jasno sadrzani uzroci i posledice martovskog etnickog nasilja kao i predlozi mera koje bi medjunarodna zajednica morala preduzeti u sto hitnijem roku.

Clan uzeg rukovodstva Oliver Ivanovic konstatuje da je nesankcionisano etnicko ciscenje Srba sa Kosova i koketiranje sa albanskim ekstremistima za posledicu imalo 17 Mart dok je po njegovom misljenju u ovom trenutku najneophodnije obnoviti porusene verske objekte i porodicne kuce.

Najizrazitiji zahtev Koalicije Povratak odnosi se na raspustanju KZK decentralizaciju po predlogu Vlade Srbije sankcionisanje kosovskih institucija i izolaciju ekstremista.Usvajanje nasih sugestija omogucice konstruktivniji dijalog jer ce u protivnom albanski ekstremisti na slobodi biti stalna smetnja i pretnja miru,zakljucio je Ivanovic.

Stav visokih diplomata ucesnika danasnje debate kao i njihova sugestija jeste rad na pokretanju unutrasnjeg dijaloga sa akcentom na dijalog o bezbednosti i decentralizaciji.U tom kontekstu danas je promovisana ideja o formiranju savetodavne grupe za bezbednost u kojoj bi znacajan elemenat bio i predstavnik srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG