Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://images.google.com/images?q=tbn:1nst6IB43k0J:msnbc.com/news/2016850.jpg">Bremer poruèio da nema odlaganja prenosa suvereniteta na Iraèane - 2004-05-18


Zamenik sekretara za odbranu Pol Vulfovic, svedoèeæi danas u Amerièkom kongresu, rekao je da je Pentagon odluèio da premesti oko 4.000 vojnika iz Južne Koreje u Irak - gde bi trebalo da pomognu prilikom prenosa vlasti sa koalicionih snaga na novu iraèku vladu.

Te trupe æe služiti najviše dve godine, rekao je Vulfovic pred senatskim Odborom za inostranu politiku, ali nije mogao da kaže koliko æe amerièka vojska ostati u Iraku nakon 30. juna i prenosa suvereniteta na Iraèane

U Karbali i Nadžafu nastavljaju se okršaji amerièkih vojnika i pobunjenih pristalica radikalnog sveštenika Moktade al Sadra. Ubijeno je najmanje 8 Iraèana.

Najuticajniji šiitski sveštenik Veliki Ajatola Al Sistani pozvao je sve naoružane grupe da napuste Nadžaf i Karbalu, kako bi se sprijeèilo skrnavljenje šiitskih svetinja.

U Bagdadu je danas sahranjen Izedin Salim, predsjednik vladajuæeg savjeta koji je ubijen u juèerašnjem bombaškom napadu pred sjedištem koalicionog kompleksa.

Na pogrebnoj ceremoniji amerièki administrator u Iraku Pol Bremer izjavio je da Salimova smrt neæe poremetiti planove da se vlast Iraèanima preda do kraja juna.

Bremer je rekao da su neprijatelji slobode i misli zauvjek oteli Salima prijateljima i porodici .

Grupa jordanskog teroriste Al Zarkavija preuzela je odgovornost za juèeranji bombaški napad.

Salimovo ubistvo samo je jedan od problema sa kojim se suoèava koaliciona vlast u Iraku. Najveæi problem je i dalje skandal u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika u Abu Graibu.

Jedan od njih je danas govorio o tome kako je muèen – kazao je da su ga zatvorski stražari zastrašivali psima i da su pucali u njega.

XS
SM
MD
LG