Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_iraq_marine_abu_ghraib_150.jpg">Iz zatvora Abu Graib, osloboðena grupa od preko 300 iraèkih zatvorenika - 2004-05-14


U Bagdadu bi trebalo da poène suðenje prvom amerièkom vojniku koji je kao stražar u Zartvoru Abu Graib maltretirao iraèke pritvorenike.Osloboðene je u obližnjoj amerièkog bazi doèekala rodbina, a jedan od njih je okupljenim novinarima rekao da su ga èuvari tjerali da skine odjeæu, da su ga tukli i polivali hladnom vodom. Puštanje zatvorenika uslijedilo je nakon juèerašnje iznenadne posjete amerièkog sekretara za odbranu Donalda Rumsfelda Iraku, koji se našao na udaru žestokih kritika i poziva da podnese ostavku zbog skandala u vezi sa fotografijama na kojima je zabilježeno kako amerièki stražari zlostavljaju zatvorenike u zatvoru Abu Graib.

Ramsfeld je juèe poruèio da nema namjeru da podnese ostavku, što je bio povod da stotinjak demonstranata organizuje proteste i pred Ramsfeldovom porodiènom kuæom u Vašingtonu.

Istovremeno, u Bagdadu bi trebalo da poène suðenje prvom amerièkom vojniku koji je kao stražar u Zartvoru Abu Graib maltretirao iraèke pritvorenike. Džeremi Sivic je najavio da æe priznati krivicu i optužio narednika Èipa Frederika i Èarlsa Grejnera da su organizovali zlostavljanje, i da su djelovali nezavisno od vojne bezbjednosti. Meðutim jedan broj optuženih vojnika, poput Džamala Dejvisa tvrdi da su zatvorenici u Abu Graibu zlostavljani po naredbi vojne obavještajne službe.

Inaèe, dvojica britanskih muslimana koji su u martu osloboðenih iz zatvora u Gvantanamu, na Kubi saopštili su da su bili žrtve torture koju su tokom dvogodišnjeg pritvora nad njima vršili amerièki zatvroski èuvari. Šafik Rasul i Asif Ikbal su svoje optužbe iznijeli u otvorenom pismu amerièkom predsjedniku Džordžu Bušu.

Glavni i odgovorni urednik britanskog dnevnika "Dejli miror" Pirs Morgan veèeras je podnio ostavku, a Triniti Miror – kompanija koja je vlasnik tabloida izvinila se bezrezervno zbog toga što su 1. maja objavljene kontroverzne fotografije na kojima britanski vojnici zlostavljaju jednog iracckog zarobljenika. Morgan je podneo ostavku samo nekoliko sati nakon ssto je komandant prozvane jedinice britanske pessadije izjavio da su fotografije "potpuno apsurdne". Te slike, "samo su stavile u opasnost" britanske trupe u Iraku,izjavio je na konferenciji za novinare brigadni general Džef Šeldon.

Sporadièna pucnjava u svetom šiitskom gradu Nadžafu i okolini - nastavljena je i danas, nakon prijepodnevnih žestokih sukoba amerièkih trupa sa pripadnicima paravojnih jedinica radikalnog sveštenika Muktade Al sadra. Amerièke trupe su, u kako se navodi, najžešæem napadu koristili tenkove i artiljeriju, a u napadu je ošteæena jedna od najstarijih šiitskih svetinja – džamija Imama Alije.

U obraæanju guvernerima i zvaniènicima provincije Dijala, sjeverno od Bagdada amerièki civilni administrator u Iraku Pol Bremer danas nije iskljuèio moguænost povlaèenja amerièkih snaga iz Iraka nakon prenosa vlasti u toj zemlji 30. juna. "Ako prelazna vlada od nas zatrazzi da odemo, mi chemo otichi, ali mislim da ona to neche ucciniti", rekao je Bremer istièuæi da prenos suvereniteta na Iraèane, ne znacci da Amerikanci napuštaju Irak.

Na internet stranici islamskih ekstremista, objavljena je izjava šefa Al kaide u Saudijskij Arabiji Abdulaziza al Mukrina da ta teroristièka mreža pomaže irapèkim pobunjenicima u akcijama protiv koalcionih trupa u Iraku. Pripadnici Al kaide su, kako se vjeruje – pred video kamerama – odsjekli glavu 26-togodišnjem amerièkom taocu Niku Bergu, kome su odsjekli glavu. Danas je u lokalnoj sinagogi u Pensilvaniji održan pomen ubijenom mladiæu.

XS
SM
MD
LG