Linkovi

General Majers posetio americke vojnike na Kosovu - 2004-05-04


"Sloboda nasih kosovskih prijatelja ostaje nas vojni prioritet", SAD ostaju dosledne naporima da stvore stabilnost na Balkanu precizirao je general Majers i dodao da je upravo ta stabilnost kljuc borbe protiv terorizma.

On je okupljenim novinarima u americkoj vojnoj bazi Bonstil na Kosovu,gde se sastao sa svojim vojnicima naglasio,da ce redukcija NATO trupa biti pazljiv proces i ici u skladu sa daljim razvojem situacije uz napomenu da 1800 vojnika u SAD trenutno prolazi obuku nakon koje ce zameniti svoje prethodnike na Kosovu.

Nakon posete vojnoj bazi Bondstil americki general Ricard Majer otputovao je u Tuzlu.

Nezadovoljna procesom rekonstrukcije porusenih objekata u martovskom nasilju, otvaranjem kosovske kancelarije za medjunarodnu koordinaciju i stavom oko decentralizacije, delegacija Koalicije Povratak zatrazila je danas hitan susret sa sefom UNMIK Harijem Holkerijem.

“Preneli smo kosovskom administratoru nezadovoljstvo oko navedenih pitanja pogotovu kada je rec o otvaranju kosovske kancelarije za koordinaciju sto za nas predstasvlja ne samo krsenje Ustavnog Okvira vec i nagradu za ekstremizam i losu snalazljivost privremenih institucija,” istakao je nakon sastanka clan KP Oliver Ivanovic. On je precizirao da predstavnici kosovskih Srba traze jasne izvestaje o utvrdjivanju krivice za etnicki motivisano martovsko nasilje jer po misljenju Ivanovica istraga nemoze trajati u nedogled.

“Ukoliko je potrebno postojece kosovske zakone treba dopuniti uredbama o pruzanju vecih ingirencija medjunarodnim tuziocima i sudijama kako bi rezultati istrage martovskih dogadjaja izasli na videlo,” zakljucio je Oliver Ivanovic.

Administrator Hari Holkeri otputovace sutra u Beograd na sastanak sa srpskim premijerom Vojislavom Kostunicom nakon cega ce uslediti novi sastanak sa delegacijom KP u Pristini.

XS
SM
MD
LG