Linkovi

Djukanoviæ najavljuje razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije oko finansiranja zajednièkih institucija - 2004-04-30


Tema razgovora sa Srbijom koju je inicirao premijer Ðukanoviæ, biæe jednostrana odluka Vlade Srbije da isplaæuje plate vojnim licima samo na njenoj teritoriji.

“Poèetkom godine, bez ikakve najave, nova Vlada Srbije upisala je u svom budžetu odrednicu da æe se iz njihovih sredstava finansirati samo organi i institucije unije koji su na njihovoj teritoriji. Tim èinom Vlada Srbije jednostrano je inaugurisala teritorijalni princip finansiranja insititucija državne zajednice, ukljucujuæi i oružane snage. Politièki, to je uvertira za formiranje dvije vojske na nivou drzava-èlanica, a ekonomski Crna Gora je zateèena da u svom ovogodišnjem budžetu obezbijedi dodatna sredstva za isplatu plata vojnim licima i podmiri njihove, makar, elementarne troškove’’.

Prema Ðukanoviæevim rijeèima, ovakva odluka Vlade Srbije pokazala je “ozbiljan sistemski defekt”, da na prostoru Crne Gore postoji znaèajno veæi broj pripadnika VSiCG nego što su realne potrebe Republike. Namjera meðunarodne zajednice da ojaèa institucije državne zajednice, obesmišljena je posljednjim potezima Srbije, tvrdi predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapiæ:

‘’Srbija je povukla nekoliko jakih separatistièkih akata. U srpskom budžetu ukinuto je finansiranja vojske na teritoriji Crne Gore, ukinuto je finansiranje vojnih penzionera. Svako ko zna malo o vojsci reæi æe- Srbija je predala Crnoj Gori vojsku i formirala je crnogorsku vojsku. Jeste, ako Crna Gora finansira vojsku ona æe htjeti da je kontroliše i komandno i koncepcijski. To je Srbija uradila. Da je to uradila Crna Gora, bilo bi to razbijanje Beogradskog sporazuma, zajednice itd.’’

Krvokapiæ je izrièit da je teritorijalno finansiranje vojske strateška promjena u odnosima država èlanica koja æe uèiniti da i pripadnici vojske budu zagovornici jake države Crne Gore.

Crnogorski premijer i lider vladajuce Demokratske partije socijalista Milo Djukanovic izjavio je da ne vidi ni jedan razlog za odgadjanje referenduma o drzavnom statusu Crne Gore. “To pitanje je u nadleznosti crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovica i parlamenta u kojem vladajuca koalicija ima vecinu”, kazao je Djukanovic u intervjuu TV Crne Gore i podsjetio da je Vujanovic u predizbornoj kampanji obecao gradjanima referendum. Djukanovic je kazao da nema dilema da ce Vujanovic odrzati svoje obecanje i da ce ga u tome podrzati vecina u crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG