Linkovi

Borbe u Iraku ne jenjavaju - 2004-04-07


Dopisnik Glasa Amerike Nik Simioni podseæa da je danas prva godišnjica svrgavanja Sadma Huseina i da se ona obeležava posle gotovo cele nedelje nekih od najtežih borbi posle pada Bagdada pre godinu dana.

Širom Faludže odzvanja pucnjava sunitskih buntovnika i amerièkih marinaca. Grad je veæ nekoliko dana poprište borbe koja se vodi s ciljem da se uvede mir u ovo sunitsko uporište i pohvataju odgovorni za prošlonedeljnu smrt èetvorice iznajmljenih amerièkih struènjaka za bezbednost. Tokom najveæeg dela protekle godine, rat u Iraku je pretežno bio bitka protiv sunita i ogorèenih pristalica Sadama Huseina iz Partije baas. Meðutim, pred današnju godišnjicu svgavanja iraèkog lidera, koalicione snage su se našle pred novim frontom - ovog puta protiv pobunjenih veæinskih šiita, koji su dugo bili ugnjeteni pod Sadamovom vlašæu. Šiitski sveštenik Muktada al-Sadr, koji se traži u vezi sa ubistvom jednog suparnièkog sveštenika pre godinu dana, zatražio je od svojih sledbenika da ustanu protiv okupacije koju predvode Sjedinjene Države i - oni su to uèinili u više gradova i varoši širom Iraka. Komandant amerièke Armije, general Rikardo Sanèez, saopštio je da su najmanje dva grada na jugu zemlje - Kut i Nadžaf - u rukama milicije odane Al-Sadru.

“Nastaviæemo napade sve dok ne prekinemo Al-Sadrov uticaj i njegova milicija više ne bude predstavljala opasnost za Irak i Iraèane”, rekao je general Sanèez.

Borbe su meðutim donele novu opasnost i za strance. Arapska televizijska mreža “Al ðezira” je emitovala snimak na kojem do zuba naoružani otmièari prete da æe ubiti troje otetih Japanaca sa povezima preko oèiju, ukoliko Japan ne povuèe svoje vojnike iz Iraka - što je Japanska vlada odmah odbacila. U izveštajima se navodi da su oteta i dvojica Arapa sa izraelskim pasošima, dok su sedam južnokorejskih pastora koji su takoðe bili oteti, sada osloboðeni bez povreda.

XS
SM
MD
LG