Linkovi

Poèelo odbrojavanje za predaju vlasti u Iraku - 2004-03-24


Amerièki upravitelj Iraka, Pol Bremer, oznaèio je poèetak odbrojavanja poslednjih sto dana pred predaju vlasti privremenoj vladi, tako što je objavio osnivanje novih institucija za borbu protiv korupcije i èuvanje nacionalne bezbednosti. Kako iz Amana izveštava dopisnica Glasa Amerike Lori Kasman, Bremer se takodje osvrnuo na proteklu godinu i ono što je do sada postignuto u obnovi Iraka.

Govoreæi pred jednim skupom u Bagdadu, Pol Bremer je izneo dokle se stiglo u obnavljanju snabdevanja strujom u Iraku, koliko škola je ponovo otvoreno i koje javne službe ponovo rade. Bremer je takodje istakao znaèaj ponovnog pojavljivanja Iraka na svetskoj politièkoj sceni, kao i to da se iraèki atletièari ponovo pripremaju za Olimpijadu. Bremer je rekao da bi 25-èlanom Vladajuæem savetu, izabranom od strane Sjedinjenih Država, trebalo zahvaliti zbog uspešnog usvajanja osnovnog zakona što je otvorilo put ka prenosu vlasti 30. juna. Nova privremena vlada imaæe odgovornost za pisanje novog ustava i pripremanje izbora:

”Irak je sada na stazi pune demokratije, u ujedinjenoj zemlji, koja æe biti u miru sa svojim susedima.“

Pol Bremer je takodje obeæao ulaganje veæih napora u oblasti bezbednosti. Proteklih nekoliko meseci, u otvaranjima vatre iz vozila u prolazu i bombaškim i minobacaèkim napadima na koalicione snage, iraèke policajce, predstavnike stranih kompanija i obiène Iraèane, koji rade za strane firme, poginulo je na stotine ljudi:

”Bezbednost Iraka je prva briga za iraèke gradjane, to èujemo svakog dana, ali i najviši prioritet za koaliciju. Da bih osigurao da Irak ima strukture da to sprovede zvanièno æu, kasnije ove nedelje, osnovati novo iraèko Ministarstvo odbrane i Savet za nacionalnu bezbednost na nivou kabineta.“

Druga velika briga u Iraku je razularena korupcija. Pol Bremer je najavio osnivanje tri nezavisne agencije koje æe se baviti tim problemom, ukljuèujuæi korpus inspektora i nadzornika u vladinim ministarstvima. Najviši amerièki upravitelj Iraka rekao je da æe osnovati i jednu nezavisnu agenciju koja æe upravljati državnim elektronskim medijima kako bi se zaštitila njihova nezavisnost. Ove nove mere deo su nastojanja koalicije da u naredna tri i po meseca pripremi iraèke lidere za preuzimanje kontrole nad zemljom:

”Kroz stotinu dana Iraèani æe biti suvereni u svojoj zemlji i odgovorni za sopstvenu buduænost.“

Na kraju tog perioda privremena koaliciona vlast, koju predvode Sjedinjene Države, prestaæe da postoji. Ali Pol Bremer je insistirao na tome da æe èlanovi koalicije ostati privrženi neprekidnom pružanju pomoæi u programima ponovne izgradnje zemlje i uspostavljanja bezbednosti u njoj.

XS
SM
MD
LG